Dag van de leerplicht

Vandaag 17 maart was het de dag van de leerplicht. De afgelopen dagen had ik er het met de klas al over gehad.

Ik had hun verteld over het kinderwetje van van Houten in 1874 en over de leerplichtwet in 1900 die met 1 stem verschil werd aangenomen. Als de heer Schimmelpennick  (een tegenstander van de wet) die dag niet van zijn paard was gevallen en gewoon zijn stem had kunnen uitbrengen dan was de wet afgewezen. Tja 'het paard was kennelijk slimmer dan zijn meester' werd toen wel gekscherend gezegd. Maar goed, vandaag zouden we bezoek krijgen van de wethouder (Menninga) die de kinderen wat zou vertellen over de leerplicht. Niels en Laura kregen de opdracht om er een verslag bij te schrijven en Barbara heeft foto's gemaakt. Hieronder de verslagen van Laura en Niels. Veel leesplezier.

De dag van de leerplicht

De dag van de leerplicht is op 17 maart.

Er kwam een wethouder langs die daar over ging vertellen hij heet Jan Medinga (volgens mij) hij woont ook in Wagenborgen. Er zijn vier wethouders van Delfzijl hij is wethouder hij is ook de oudste wethouder dus als de burgermeester er niet is neemt hij dat over van huisvesting en dat soort dingen.

Er is heel veel werk voor nodig als je iets wil bouwen, dat kan wel twee jaar duren. Hij is ook al op andere scholen geweest. Hij gaat ook naar bijzondere mensen bijvoorbeeld: mensen die honderd jaar zijn geworden of die zeventig jaar getrouwd zijn aan dat soort mensen geeft hij een krans.

Hij houdt ook wel van een grapje, en hij kent heel veel mensen bij ons in het dorp. Er waren ook heel veel vragen vooral vragen over” kent u mijn vader of opa’’ ik vond het leuk dat hij er was want ik wist er niet veel over (ik wist niet eens dat dat 17 maart was) het duurde alleen wel lang daar door begon ik me op het laats een beetje saai worden.

Laura groep 8

Dag van de leerplicht

De dag van de leerplicht is op 17 Maart.

De wethouder kwam om een verhaal te vertellen,

Over de leerplicht.

Het was wel leuk maar ik had gedacht dat hij,

Meer zal vertellen over de leerplicht.

We hadden meer vragen gesteld dan het verhaal,

Van De Wethouder.

Er was 1 vraag die iedereen vroeg,

Ken je me opa of me vader.

De wethouder kende er wel veel.

We hebben een quiz gedaan over wat de wethouder vertelde.

Als cadeau kregen we een pen.

en toen was het tijd.

Verhaal van: Niels groep 8