Elk jaar worden ze weer gehouden, in vele klassen op bijna alle scholen. De spreekbeurten. Voor sommige leerlingen geen probleem en voor anderen weer een enorme worsteling. Een berg waar lang tegen op wordt gekeken. Ik snap het wel, ik had dat gevoel vroeger ook, niet te onderschatten, wel om veel van te leren. Om die worsteling voor sommige leerlingen (en soms ook ouders) te vergemakkelijken heb ik na de indeling (wie?/wanneer?) een opzetje staan voor het maken van een spreekbeurt in 8 eenvoudige stappen.

Wie/Wanneer?

De data liggen zo goed als vast maar het zou kunnen dat door ziekte, incidentele activiteiten zoals gastlessen, bezoekjes Molenberg o.i.d. het soms nodig is om van de datum af te wijken. Indien dat het geval is dan zal in onderling overleg met de leerling een nieuwe afspraak worden gemaakt. In de agenda van groep 8 staat wie er wanneer aan de beurt is.

Een spreekbeurt… hoe moet dat?

Dat kan natuurlijk op verschillende manieren en iedereen heeft zijn eigen werkwijze. Hieronder slechts een idee voor degene die het moeilijk vinden om aan de slag te gaan.

Stap 1: Kies een onderwerp. Begin bij het begin. Kies een onderwerp dat jij leuk vindt, dat jij interessant vindt of waar jij graag wat meer van zou willen weten. Snuffel encyclopedieën, tijdschriften en boeken door om je eventueel te laten inspireren om een mooi onderwerp te vinden waar jij wat mee kan.

Stap 2: Zoek informatie op. Dat kan op school, thuis in de bibliotheek, in folders, tijdschriften en natuurlijk het internet.

Stap 3: Lees de informatie. Wat vind je leuk? Wat zou je willen vertellen? Maak een overzichtje van de onderwerpen die je bent tegengekomen over het onderwerp.

Stap 4: Maak een indeling met verdere informatie. Je kan natuurlijk nooit alles vertellen over het onderwerp. Maak een keuze van wat je wilt vertellen. Wat wil je weten, wat vind jij interessant, wat vind jij belangrijk om te vertellen? Maak een indeling van die onderwerpen, dat zullen dan waarschijnlijk ook jouw hoofdstukken zijn. Schrijf van elk onderwerp/hoofdstuk bepaalde, leuke interessante, informatie op. Schrijf de hele spreekbeurt op. Liefst zoveel mogelijk in je eigen woorden, leg moeilijk woorden ook uit. Nu weet je precies wat je wilt vertellen.

Stap 5: Maak een samenvatting/spiekbriefje. Je kan natuurlijk nooit alles onthouden wat je hebt opgeschreven. En om te voorkomen dat je dan alles gaat oplezen is het handig om een samenvatting te maken van je spreekbeurt. Dit doe je door de sleutelwoorden (belangrijkste kernwoorden) op te schrijven. Probeer daarna de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen. Op je 'spiekbriefje' die voor je ligt heb je de belangrijkste woorden staan.

Stap 6: Kleed de spreekbeurt aan. Je kunt je spreekbeurt nog mooier en beter maken als je ook dingen kunt laten zien, horen, proeven, voelen of zelfs laten ruiken. Denk bijvoorbeeld aan plaatjes en voorwerpen. Ook kun je het digibord gebruiken om plaatjes te laten zien of zelfs misschien wel een mooie Power Point presentatie.

Stap 7: Leer je spreekbeurt. Lees de spreekbeurt een aantal keren voor jezelf goed door, zowel in je hoofd als hardop. Probeer ook een paar keer je spreekbeurt te vertellen met behulp van je spiekbriefje. Nu ben je eigenlijk zo goed als klaar. Voor een allerlaatste test kan je de spreekbeurt een keertje voor je vader, moeder, broertje, zusje of spiegel vertellen.

Stap 8: Maak je niet druk. Natuurlijk kan een spreekbeurt best spannend zijn maar als je deze voorbereiding hebt gehad dan hoef je je niet druk te maken. Je hebt er dan alles aan gedaan om er wat moois van te maken. Natuurlijk wordt het dan een mooie spreekbeurt. Ik kijk er dan al naar uit. En bedenk, .. in ongeveer 10 minuten is het alweer voorbij.