Gastles van het Groninger Landschap

Op maandag 31 augustus was Michel van Roon bij ons in de groep om een gastles te geven. Michel is een medewerker van het Groninger Landschap en probeert kinderen enthousiast te maken voor de natuur. Deze les ging over vogels die veel voorkomen in de polder Breebaart.

Allereerst werd er begonnen met een stukje informatie. Dit gebeurde aan de hand van een hele grote kaart van de wereld en een aantal opgezette vogels. Om de kinderen een idee te geven hoe ver vogels trekken, werden de vogels eerst neergezet waar ze in de winter voorkomen en vervolgens werden ze verplaatst naar waar ze in de zomer voorkomen. Ook werd er over deze vogelsoorten natuurlijk van alles verteld. Zo leerden ze bijvoorbeeld dat een boerenzwaluw met de langste staartpunten het meest populair is bij de vrouwtjes. Natuurlijk werd verteld waarom. Met lange staartpunten kun je goed wenden in de lucht en daardoor veel insecten vangen. Deze mannetjes kunnen dus goed voor hun kroost zorgen. Ook vertelde Michel over de slimme (en luie) Koekoek die zijn eieren stiekem in een ander nest legt zodat hij niet hoeft te broeden.

Nadat er een heleboel verteld was, gingen de kinderen aan de slag met het vogelpaspoort. In dit vogelpaspoort staan allerlei opdrachten. Zo mochten ze een vogel kiezen en die op tafel zetten om er verschillende vragen over te beantwoorden. De vogels werden goed bekeken en vooral ook geaaid. De meeste kinderen vonden dat de vogels zo ongelooflijk zacht aanvoelden.

Toen het vogelpaspoort was ingevuld, was het tijd om te gaan eten. Na het eten hebben we nog een leuk spel gespeeld dat natuurlijk ook te maken had met vogels en vogeltrek. De kinderen waren allemaal erg enthousiast.

Ter afronding had Michel van Roon voor alle kinderen nog een pen met daarin een vogelkaartje en een leesboekje. Het was een erg leuke een leerzame les. De kinderen waren zeer betrokken en stelden veel vragen. Heel erg bedankt Michel en het Groninger landschap voor de mooie ochtend. Op deze link kunt u de foto's zien van de ochtend.