Kern start:

Thema kern start: Jij en ik

In kern start maken de kinderen kennis met klasgenootjes, het lokaal, de juffen, de regels in de klas enzovoorts. Het thema van de kern is: ‘Jij en ik’. De kinderen maken via het verhaal bij deze kern ook kennis met opa, zijn kleindochter Kim en haar vriendje Sim. Zij wonen op het Puddingboomplein. Kim heeft in dit verhaal net de ‘i’ geleerd en gaat op het plein op zoek naar deze letter.

Wat leren de kinderen in kern start?

De kinderen leren de komende twee weken de letters: i, k, m, s, en ze leren met die letters korte woordjes te maken en die te lezen, zoals: ik, kim en mis. Ook leren ze het verschil tussen leesletters en schrijfletters, de betekenis van nieuwe woorden, samen een verhaal lezen en praten over een verhaal, en regels en afspraken die gelden in de groep.

Letterboom

Het komende halfjaar krijgen de kinderen aan het eind van elke kern een kleurplaat. Alle kleurplaten samen vormen een letterboom.De eerste plaat is een kleurplaat waarop opa het verhaal over de letter ‘i’ voorleest aan Kim en Sim. Wie goed kijkt, ziet dat de letter ‘i’ een aantal keren verstopt zit in de kleurplaat. Deze kleurplaat is de onderkant van de stam van de letterboom. Aan het eind van kern start krijgen de kinderen deel twee van de letterboom. Hierop staan de letters die de kinderen hebben geleerd.

De kinderen kunnen aan de hand van de plaat vertellen wat ze hebben geleerd. De groei van de boom kunt u zien als de groei van de letterkennis van uw kind. Na kern 6 zijn alle letters aangeleerd en is de boom helemaal ‘volgroeid’. We hopen dat u thuis een mooi plaatsje voor de boom uitkiest!

Verschillen tussen kinderen

Er zijn grote verschillen tussen wat kinderen kennen en kunnen. Wij willen elk kind passende stof aanbieden. Daarom gebruiken wij deze eerste twee weken om na te gaan wat elk kind al kent en kan. Op de website www.veiliglerenlezen.nl vindt u in de rubriek ‘Voor ouders, kim-versie’ meer informatie hierover.

Software

Op school oefenen de leerlingen met lezen en woordenschat op de computer of een tablet op hun eigen niveau. Onze school heeft ook een abonnement op de software voor thuis, zodat kinderen thuis kunnen oefenen op dezelfde manier en met dezelfde stof als op school. Om toegang tot deze software te krijgen krijgen alle ouders van groep 3 een mail met een inlogcode. Daarmee kunt u inloggen op thuis.veiliglerenlezen.nl (let op: zonder www!). U vindt daar een handleiding (onder het vraagteken) en meer informatie over leren lezen.

Tips en informatie op www.veiliglerenlezen.nl /voor ouders Kim-versie

veiliglerenlezen.nl heeft een rubriek speciaal voor ouders, met informatie over het taal- en leesonderwijs in groep 3. U vindt daar ook tips voor spelletjes en (voor)leesboeken.

Veel plezier alvast!