Maan en zon materialen

Geen kind is gelijk, en niemand leert op dezelfde manier of in hetzelfde tempo. Veilig leren lezen houdt daar rekening mee, zodat kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau les krijgen.

maangroep veilig leren lezen

Kinderen in de maangroep

Vrijwel alle kinderen die in groep 3 starten met lezen komen in de maangroep terecht. Dit is de basis van Veilig leren lezen. De materialen zijn te herkennen aan een logo met een half maantje erin.

zongroep veilig leren lezen

Kinderen in de zongroep

De zongroep is voor kinderen die aan het begin van groep 3 alle letters al kennen en correct en vlot drieletterwoorden lezen. Maar dat is niet het enige criterium. Zo kan het zijn dat we besluiten dat je kind niet klaar is voor de zongroep, ook al leest hij al goed en snel. Bijvoorbeeld faalangst of moeite hebben met zelfstandig werken kunnen redenen zijn om je kind met maan te laten werken, omdat de kinderen die met de zonmaterialen werken, veelal zelfstandig bezig zullen zijn.

Maar de meeste kinderen beginnen nog altijd pas echt met lezen in groep 3, in de maangroep. Zonkinderen doen met de klassikale activiteiten gewoon met de hele groep mee. Alleen de verwerkingsopdrachten zijn anders. Deze zijn te herkennen aan een logo met een zonnetje.

De kernen binnen Veilig leren lezen zijn voor alle kinderen in groep 3 gelijk.