Terug

Nieuws uit groep 3

 

Schooljaar 2016/2017

 

 

  

 

Week 29

De laatste schoolweek is begonnen. Maandag is al veel opgeruimd in de klas. De vakken zijn leeg/ bijna leeg. Dinsdag hebben we eerst naar Stan geluisterd. Hij heeft voorgelezen uit het boek 'Piraat. Heel spannend! Daarna hebben we nog even lekker gespeeld en buiten gegeten. Na de pauze hebben we de voorstelling van groep 8 gezien waar we erg om hebben gelachen. 'S middags zijn we met de groepen 1 t/m 4 naar de sporthal gelopen. Daar hebben we over veel toestellen gelopen en geprobeerd weggetjes te zoeken zonder onze voeten nat te maken. (apenkooi zonder tikker). 

Woensdagmorgen liggen er op de tafels van de kinderen gemaakte werken. Ook ligt er alvast een klein vakantecadeautje van de juffen en een tafelkaart. Deze is niet om al helemaal uit het hoofd te leren. (mag natuurlijk wel). Omdat groep 3 een erg goede rekenklas is, zijn ze misschien al klaar voor een nieuwe 'groep-4-uitdaging': de tafels! Sommigen zijn al erg nieuwsgierig hiernaar. 

  

Woensdag strooit groep 8 snoepjes in alle klassen. 'S middags verwelkomen we vaders(?) en moeders die komen helpen met het schoonmaken van het klaslokaal. 

Donderdag is een feestelijke dag en vanaf 18.00 uur sluiten we de dag af met een BBQ.

En dan is het vrijdag, de laatste dag voor de zomervakantie begint. Deze dag beginnen we om 8.15 uur in de sporthal.

Deze dag nemen we met elkaar afscheid van Sander en vieren we alvast de verjaardag van Dominique. Zij is jarig op 7 augustus. De groepen 3 en 4 gaan deze ochtend leuke activiteiten doen tot 12 uur. En dan kan de vakantie beginnen!

 

 

 

  

 

Week 28

Even een aantal korte mededelingen:

 

* De klassenhulpen van deze week zijn Lukas en Erlijn.

* Na de leeskoffer van Amber afgelopen dinsdag (ontzettend knap gedaan!), zal Stan komende dinsdag 18 juli de laatste zijn met de leeskoffer. Veel succes jongen!

* Vanwege ziekte is de introductie van het vakantielezen van 10 juli, verschoven naar maandag 17 juli. M.b.v. dit project willen we de kinderen stimuleren ook in de vakantie te lezen.

* Veilig Leren Lezen ronden we af met de afsluitende kern. We zijn aan het toneellezen. Er zijn diverse rollen op een bladzijde en in kleine groepjes lezen de kinderen deze bladzijden. Ook maken we werkbladen van deze laatste kern. Dit zijn veelal begrijpend lezen opdrachten of invulopdrachten; welk woord hoort op de open plek in de zin?

   

! Dinsdag 18 juli beginnen de kinderen van groep 3 op school. Dus niet in de gymzaal. Ze moeten wel hun gymkleding en schoenen meenemen, want 's middags gaan we wel met elkaar gymnastieken. U kunt uw kind(eren) om 14.00 uur bij school ophalen !

 

18 juli is er 's middags na schooltijd een NSA activiteit in de sporthal, georganiseerd door meester Danny. Komt allen!

 

 

4 juli 2017

Vandaag kregen we bezoek van de bibliotheek. We maakten kennis met Botje Bij. Botje Bij is een klein robotje die je aan en uit kan zetten. Hij kan vooruit, achteruit, links en rechts en ook keren. Daarnaast heeft hij een knop die, al het voorgaande dat hij gedaan heeft, wist. Dit is een belangrijke knop die je na iedere handeling in moet drukken. 

Samen met Botje Bij leerden de kinderen programmeren. Door middel van drie spelletjes en een app op de Ipad, gingen de kinderen aan de slag met programmeren. Zo leerden de kinderen vooraf een route in te drukken welke Botje Bij moest bewandelen. Er was een favoriet spel met doe-opdrachten waarbij je zelf geprogrammeerd moest lopen.

Voor foto´s om een indruk te krijgen, klik op de volgende link: https://myalbum.com/album/SBStlslRrEWf

 

Week 27

Heeft u ons al in de klas zien hangen?? Heerlijk in het zwembad inclusief duikbril en snorkel!!

 

 

Door de drukte van de laatste weken is het schrijven voor de website er even bij gebleven. Vandaag even weer een update.

 

Klassenhulpen: Thijmen en Merle

 

Leeskoffer: Charlotte en Amber gaan ons dinsdag iets voorlezen uit een zelfgekozen boek. Heel veel succes meiden!

 

Rapporten

Maandag 3 juli gaan de rapporten mee naar huis! De juffen hebben er hard aan gewerkt. Bij het rapport zit een briefje. Mocht u n.a.v. het rapport een afspraak met ons willen maken, dan kunt u het briefje retour geven aan ons op school. Graag voor donderdag 6 juli. Stel dat u een afspraak met ons niet zo nodig vindt, maar wij vinden het wel fijn om nog even met u te spreken, dan ontvangt u van ons een uitnodiging. De gesprekken met juf Saskia vinden plaats op maandag 10 juli en met juf Mandy op dinsdag 11 juli. 

 

Veilig Leren Lezen

De afgelopen weken stonden in het teken van de cito toetsen begrijpend lezen, woordenschat, rekenen en spelling. De afgelopen week is de veilig en vlot toets afgenomen van kern 11. De kinderen hebben de resultaten mee naar huis gekregen. Met deze toets hebben we een einde gemaakt aan kern 11. 

Maandag beginnen we aan de laatste kern, de afsluitende kern. In deze kern staan we stil bij wat we allemaal hebben geleerd en gedaan het afgelopen schooljaar en kijken we alvast vooruit naar de zomervakantie en het nieuwe schooljaar. 

  

Het ankerverhaal dat we als slot horen heet 'De Verhalendief'. De dief blijkt de meester van groep 4 te zijn, die in de bibliotheek boeken heeft verzameld voor het nieuwe schooljaar. In deze laatste kern ervaren de kinderen dat boeken hun wereld verruimen en dat ze door boeken ontdekkingen kunnen doen. 

Meer informatie over 'kern afsluiting' vindt u door op de volgende link te klikken: 

http://www.obsdewaarborg.nl/kern-afsluiting 

 

De bibliotheek

Aankomende dinsdagmiddag komt een medewerker van de bibliotheek langs voor het project 'Botje Bij'. Met hulp van Botje Bij, een robot, gaan kinderen aan de slag met boeken. Uiteraard worden er foto's gemaakt en verschijnen deze daarna op onze site. 

 

10 juli komt de bibliotheek nog eens bij ons in de groep om het vakantielezen te introduceren. U kunt zich hier vast iets bij voorstellen... Wanneer kinderen de gehele vakantieperiode niet lezen, dan kan het leesniveau terugzakken. Met hulp van het project vakantielezen willen we de kinderen stimuleren ook in de vakantie te lezen. Hier leest u later meer over. 

 

Kieskast

Tijdens de margedag hebben we uiteraard niet stilgezeten. Zo hebben we onder andere de kieskast aangepast met mooie nieuwe materialen; een knikkerbaan, schubi (een leuke rekenpuzzel), laserpegs (lego met licht) en een map met leuke biologiebladen. De kieskastkaart is ook aangepast. Alle kinderen hebben een nieuwe kaart gekregen en we gaan weer heerlijk verder met de kieskast!

 

Rekenen

De laatste toets is geweest. Blok 6 is uit! We zijn aan het herhalen en verrijken en ook zijn we stiekem alvast aan het kijken wat we in groep 4 gaan tegenkomen op rekengebied. Dit doen we m.b.v. blokboek 4. 

 

Schrijven

De komende week schrijven we in ons oefenboek. Dat betekent dat we aan het herhalen zijn wat we al geleerd hebben. 

 

Trefwoord

De laatste periode breekt aan en dus ook het laatste thema van dit schooljaar; Huis. Een huis heeft meerdere betekenissen. Het is een stapel stenen met een huisnummer erop, maar een huis is ook de warmte van mensen die jou kennen en bij wie jij je op je gemak voelt. 

Deze week horen we dat de grond waarop je een huis bouwt betrouwbaar moet zijn. Juist dat ontbreekt in het verhaal van Jezus over het huis op het zand. 

 

Iedereen een hele fijne week! 

Hartelijke groet, Juf Saskia en Juf Mandy

 

13 juni 2017

Op de dag dat onze schoolschrijfster Fabien van der Ham afscheid nam, maakten we in groep 3 een leuk aandenken aan ons schoolreisje m.b.v. een idee van Fabien. 

De enige keer dat ze bij ons in de klas kwam had ze strookjes meegenomen met daarop geschreven: ik hoor, ik proef, ik ruik, ik voel en ik zie. 

Fabien had strookjes bij ons achtergelaten zodat we vandaag allemaal 5 strookjes konden vullen en ons eigen leuke aandenken aan het schoolreisje konden maken. 

5 zinnen kwamen onder elkaar en vervolgens een mooie tekening om terug te kijken op een fantastische dag!

Voor meer foto's.... klik op de volgende link: https://myalbum.com/album/Lbw8ec6cVkmh 

 

Week 23

 

Na een kort weekje, met maar anderhalve dag school, kijken we uit naar de nieuwe week. 

 

MAANDAG GAAN WE OP SCHOOLREISJE!!!

 

De t-shirts liggen al op de tafels van de kinderen. Zodra ze maandag binnen komen mogen ze het t-shirt aandoen. Dan kan om 8.45 uur de reis beginnen naar bestemming SANJESFERTIER.

Kijk nog even goed op de informatiebrief wat handig is om mee te nemen. We hebben er allemaal ontzettend veel zin in! 

Wat voor weer het ook gaat worden....wij maken er een mooie dag van!

 

Klassenhulpen: Sofie en Ilayda

 

Leeskoffer: Fien gaat ons dinsdag een stukje voorlezen uit een zelfgekozen boek. Veel succes Fien! We zijn erg benieuwd welk boek je hebt uitgekozen. 

 

Vaderdag: We hebben al een start gemaakt met het vaderdag cadeau. Suprise, suprise....

Dinsdag werken we nog even verder en wellicht hebben we nog meer tijd nodig om er iets heel moois van te maken. Aan het einde van de week krijgen de kinderen het pakje mee naar huis om heeeeeel goed te gaan verstoppen. 

 

Cito-toetsen: De komende week maken we op woensdag en donderdag een start met de cito-toetsen begrijpend lezen, spelling en rekenen. Ook worden DMT (drie-minuten-toets) en AVI afgenomen om te kijken waar de kinderen staan op leesniveau. Natuurlijk wordt alles goed bijgehouden tijdens de methode toetsen van veilig leren lezen en rekenen. We hebben heel goed in beeld hoe ieder kind er voor staat. De Cito-toetsen laten ons als leerkracht zien, welke onderdelen beheerst worden en waar moeite mee is. Het is eigenlijk een bevestiging van wat wij al weten. Dus voor de kinderen geen reden tot spanning. En voor jullie als ouders is dit ook zeker niet nodig. 

 

Veilig leren lezen: Vandaag leerden we woorden lezen met on- en ont- vooraan. on- betekent; niet. Dus onaardig = niet aardig en onhandig = niet handig. Ook leerden we woorden met ont- vooraan; ontbijt, ontdekking, ontmoeten. 

Steeds vaker komen we opdrachten tegen m.b.t. leesbegrip. Zo hebben we al geleerd hoe we het best de volgorde van een verhaaltje kunnen bepalen wanneer de zinnen gehusseld zijn. Ook hebben we al bekeken hoe je de juiste titel kunt vinden. Komende week leren we om zelf antwoord te geven op vragen bij een tekst, door zelf het antwoord in een nette zin op te schrijven. 

Daarnaast herhalen we de laatste dag van kern 11 de afgelopen kern. Misschien doen we dat wel in ciruitvorm....

 

 

Rekenen: Na de rekenmuurtjes en vele minsommen t/m 20 over het tiental, zijn we nu bezig met even en oneven getallen. In de herhalingsles volgende week komen we hier op terug. 

Nieuw voor ons deze week is het volgende: de kinderen leren dat een getal bestaat uit groepjes van 10 (de tientallen, tienen) en uit lossen ( enen, eenheden). Hoeveel rijen van 10 zie je? en hoeveel lossen zijn er? Zet deze getallen achter elkaar in een 'schema' ( t en e) en je weet hoeveel er van zijn. 

             

 

Trefwoord: Het thema van deze nieuwe periode is 'vreugde en verdriet'. We volgen Job de komende weken. Job is een rijke man met veel bezittingen. In de bijbel staat dat hij eerlijk is, trouw aan God, en nooit iets verkeerds doet. Het is alsof het leven hem voortdurend toelacht. Job is een gelukkig mens. 

 

Afwezigheid Juf Mandy: Omdat Juf Mandy met groep 8 meegaat op kamp, zal er vrijdag aanstaande een andere leerkracht voor de groep staan. Wie dit zal zijn is op dit moment nog onbekend. 

 

Allemaal een hele fijne week! 

Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

Week 22

Week 22 sluiten we af met een excursie naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. 

Bij binnenkomst in de klas rond 8.00 uur lijkt het wel een schoolreisje, maar dan zonder de snoepjes. Gespannen koppies, nog even naar de wc en dan vertrekken. In Groningen aangekomen lopen we van de parkeergarage in optocht naar het museum. Daar aangekomen geven we onze tassen een plekje en vertrekken we naar de kamer met diverse motoren. Daar kunnen we rondkijken, maar er is ook één motor welke de kinderen d.m.v. een hendel allemaal mogen aandoen en uitdoen. Als iedereen geweest is lopen we de trap op naar de zolder. Daar verdelen we ons in 5 groepen. Met een boekje vol afbeeldingen, een kaart met daarbij de uitleg van de afbeeldingen en een routebeschrijving, lopen we achter onze gids aan. Telkens laat hij een groepje achter in een kamer zodat we niet allemaal op dezelfde plek beginnen. En daar begint de speurtocht op zoek naar alle afbeeldingen in het boekje. We zien veel boten, maar ook munten, schoenen, kleding, masten, schilderijen en zelfs een echte stuurhuit! Niet overal kunnen we aankomen. Kostbare spullen liggen achter glas. Overal staat bij geschreven wat het is en uit welk jaartal. Na de zoektocht verzamelen we weer op de zolder om even te eten en te drinken. Ook is er nog even tijd voor de geanimeerde film van Groningen vele jaren geleden en het ontdekken van de spullen op de zolder, de educatieruimte. Iets later dan gepland vertrekken we weer richting de auto. Daar betaalt juf met hulp van de kinderen de parkeerkaarten. Nu kan de reis terug naar school beginnen. Daar zijn we net op tijd terug zodat we nog even naar de bibliotheek kunnen voor wie dit wil. Om 12 uur kan de pinkstervakantie beginnen. 

Chauffeurs, heel hartelijk dank voor het rijden en voor het begeleiden van de kinderen in het museum! Het was een geslaagde morgen!

 

 Bekijk voor alle foto's de volgende link: 

 

 https://myalbum.com/album/E7VijwNmurdv

 

 

23 mei 2017

 

Tijdens de tekenles gingen we vandaag naar buiten. Met onze tekenschriften, tekenmaterialen en een bak vol plastic dieren kozen we buiten een zonnige plek. De bedoeling was het natekenen van een schaduw van een dier. Vervolgens was de opdracht het dier in te kleuren en een gepaste achtergrond te geven. Helaas was de zon niet zo sterk en verliep het natekenen van de dieren iets moeilijker. Ook de wind maakte het ons niet gemakkelijk. Bloemetjes van de bomen dwarrelden over de schriften. Toch zijn we heerlijk buiten bezig geweest. Misschien doen we het nog eens over....maar dan met meer zon en windstil!

 

  

 

 

Week 21

 Er komt een korte schoolweek aan, maar dat wil niet zeggen dat we niks gaan leren deze drie dagen!

 

Onze klassenhulpen zijn Fien en Stijn deze week. 

Mark heeft de leeskoffer mee naar huis en zal dinsdag aan ons voorlezen. Veel succes Mark!

 

Merle neemt alvast een weekje vakantie op Ibiza en ook Elsa gaat dinsdag op vakantie voor een week. Geniet er lekker van allebei!

 

 

Veilig Leren Lezen

Deze week gaan we verder in kern 11. We herhalen woorden met twee lettergrepen. Ook is er deze week opnieuw een les begrijpend lezen. Het gaat over het vinden van een titel bij een tekst. Soms kun je kiezen uit meerdere titels, maar ook het zelf bedenken van een titel is een opdracht. 

We weten wat samenstellingen zijn; 2 woorden die samen één woord zijn geworden. We gaan woensdag drie lettergrepige samenstellingen leren lezen zoals het woord 'prentenboek' en 'inpakken'. 

De veilig en vlot bladzijden welke we deze week behandelen en doorlezen zijn pagina 11 t/m 15. 

 

*Wanneer een ouder of kind een leuke verzameling heeft om te laten zien op school... laat het ons weten! We zouden het leuk vinden om de verzameling te bekijken in de klas en wellicht kun je erover vertellen. 

* Denken jullie ook aan ons oproepje voor chauffeurs naar het Scheepvaartmuseum? We hopen nog meer aanmeldingen te krijgen. 

 

 

 

Schrijven

We oefenen deze week in ons oefenschrift het maken van bergjes en bruggetjes naar de letter -r en de letter -z. 

In ons schrijfschrift gaan we leren hoe we bergjes en bruggetjes schrijven naar de letter -i. bijvoorbeeld in het woord 'kooi'. 

 

   

                                                                                   het optelbord van rekenen.

 

Rekenen

Na vele optelsommen gaan we deze week leren aftrekken t/m 20. Hierbij gaan we over het tiental. Bijvoorbeeld 13-6=.. of 12-3= ..  We maken kennis met de maateenheid 'meter'. Het bordliniaal is hierbij het voorbeeld. Op de getallenlijn t/m 100 gaan we getallen weghalen. De kinderen proberen ze te benoemen en te bepalen waar de getallen horen. Hoeveel tienen en enen zitten er in het getal? 

 

  

Trefwoord

Het thema van deze week is 'eindelijk vrij!'. 

De farao laat het volk van Israël na tien plagen eindelijk gaan. Mozes trekt met het volk door de Rode Zee, een nieuw leven tegemoet. Woensdag horen de kinderen het verhaal dat past bij Hemelvaart. 

 

Allemaal een fijne week en geniet van de extra vrije dagen met de kinderen.

Saskia en Mandy

 

 

 

 

Chauffeurs gezocht voor 2 juni!

 

17 mei 2017

Wagenborgen,

 

Beste ouders/ verzorgers van kinderen van groep 3,

 

Deze week zijn we begonnen aan de 11e kern van veilig leren lezen. We hebben een verhaal gehoord over kinderen van groep 3. Zij moeten beslissen waar ze naar toe willen: het Botjesmuseum of het Kunstmuseum?

 

Ook wij hebben besloten een uitstapje te maken naar een museum om het thema levend te maken en de kinderen te laten ervaren wat een museum is. Er worden uiteenlopende dingen bewaard en tentoongesteld in een museum en kinderen zijn dol op het verzamelen van spullen!

 

Vrijdag 2 juni maken we een excursie naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. We vertrekken deze dag om 8.15 uur van school. Van 9.00 uur tot ongeveer 10.30 uur gaan we op onderzoek uit in het museum. Vervolgens gaan we terug naar school. Naar verwachting zijn we daar tussen 11.00 en 11.30 uur.

De kinderen nemen deze dag zelf eten en drinken mee in een rugzak.

Uiteraard is er deze dag geen gymnastiek voor de kinderen van groep 3.

De kinderen kunnen bij terugkomst wel een bezoek brengen aan de schoolbibliotheek.

 

We zoeken voor deze dag enthousiaste vrijwilligers die groep 3 naar de plaats van bestemming willen en kunnen brengen…en weer terug.

Ook wordt er een beroep op de vrijwilligers gedaan om een klein groepje kinderen te begeleiden m.b.v. een plaatjeszoektocht.

 

Wie gaat er mee?? Graag briefje voor 30 mei inleveren. Vr. gr. Juf Saskia en Juf Mandy

 

Opgavestrookje

 

(naam) ………………………………………………………………………    gaat graag mee.

 

Ik kan …………. (aantal) kinderen meenemen in de auto.

 

 

 

Moederdag 2017

Veel plezier met de cadeautjes lieve moeders van groep 3! 

 

  

Week 20

 

Moederdag is in zicht. Vandaag hebben we de cadeautjes ingepakt en ik hoop dat ze nu goed verstopt ergens in huis liggen...

We wensen jullie allemaal een mooie dag!

 

De hulpen van deze week zijn: Gijs-Jan en Dominique. 

De leeskoffer heeft Erlijn mee naar huis. Zij zal ons dinsdag voorlezen uit een zelfgekozen boek. Succes!

 

Trefwoord

Het thema van deze week is 'Ik wil dit niet meer'. De kinderen verkennen of ze zelf ook dingen moeten doen die ze niet willen. 

In het bijbelverhaal horen we dat God naar Mozes roept om terug te gaan naar Egypte en de farao te vragen het volk van Israël de vrijheid te geven. Mozes gaat, maar niet alleen. Hij neemt zijn broer Aäron mee. Maar de farao is niet van plan het volk te laten gaan. Hij kan de mensen goed gebruiken als harde werkers. 

 

Veilig Leren Lezen

Maandag beginnen we aan kern 11. Maandagmorgen zult u op de tafel van uw kind een heleboel materiaal vinden. Materiaal ter afsluiting van kern 10, maar ook een veilig en vlot boekje van kern 11 om de komende periode goed te gebruiken. 

Deze week leren we woorden met -ig en -lijk. Ook leren we de teksten begrijpen. We kunnen aan het einde van de week woorden lezen met -ing zoals koning en we herhalen de spelling van de kernen 7 t/m 10. 

U krijgt van ons een informatiebrief over kern 11 met als thema 'Wat bewaar jij?' Hierin leest u wat de kinderen in deze kern gaan leren. 

U kunt informatie vinden door de volgende link aan te klikken: http://www.obsdewaarborg.nl/kern-11

De thematafel is gereed. Hierop staat het ankerverhaal, maar ook is er een kleine verzameling te zien en dino's. 

Wanneer de kinderen een hobby hebben, dan mogen ze hiervan iets mee nemen naar school voor in ons klassenmuseum. Dat zouden we erg leuk vinden!

 

 

 

          

 

Schrijven

Er zijn 2 schrijfmomenten deze week. Er wordt niet meer dagelijks geschreven in het schrijfschrift.

Deze week leren de kinderen een rustpunt te maken en goede verbindingen te schrijven in lange woorden.

Ook kunnen de kinderen na deze week een bergje schrijven vanaf de lusletters g en ij. 

 

Rekenen

We leren deze week optellen over het tiental op het rekenrek. Ook wordt het optelbord geìntroduceerd. 

Vandaag hebben we een leuk automatiseringsspel gedaan; mix en koppel. De kinderen krijgen een sticker op hun shirt met daarop een erbij-som of eraf-som. Wanneer de muziek aangaat, wandelen de kinderen door de klas (mixen). Wanneer de muziek stopt kiezen ze het maatje dat dichtbij staat (koppel) en wisselen ze de sommen uit. De bedoeling is de som van elkaar uit te rekenen. Wanneer de muziek weer loopt, ga je weer wandelen om vervolgens een ander maatje te vinden bij het stoppen van de muziek. Dit gaan we zeker nog eens doen. 

 

  

 

Schoolschrijfster in groep 3

Onze schoolschrijfster, Fabien van der Ham, komt dinsdagmiddag eenmalig groep 3 een les geven.

We hebben er zin in en hopen dat we veel van haar zullen leren. 

 

Gymnastiek dinsdag

Meester Danny is deze week afwezig. Groep 4 word uitgenodigd om ook dinsdagmorgen om 8.00 in de sporthal te zijn, waar juf Ingeborgh en Juf Mandy samen de gymles zullen verzorgen. Voor groep 3 veranderd er dus verder niets wat betreft tijden. 

 

Wespen en nu ook mieren...

U zult vast al gehoord hebben van uw kind dat we al enige tijd te maken hebben met wespen in de klas. Er is al een deskundige bij geweest, maar hij kan niets vinden. We weten niet waar ze vandaan komen. Ondertussen zijn we erg handig geworden in het beeindigen van het leven van de wespen. We verzamelen ze nu in het verzamelmuseum in de klas. 

Vandaag ontdekten we ook een mierennest in de klas. De mierenlokdoosjes zijn neergezet. Hopen dat het snel weer voorbij is. Al dat ongedierte is niet echt fijn. 

 

Allemaal een heel fijn weekend! 

Vriendelijke groet, Saskia en Mandy

 

 

Actieve lezers in groep 3

Groep 3 bestaat uit actieve lezers! Dat laten deze meetlinten zien die na de meivakantie zijn teruggekomen op school. 

In de meivakantie hebben de kinderen net zoveel centimeters gekleurd als gelezen bladzijden. 

15 meetlinten kwamen terug en met elkaar hebben we 6 meter en 13 centimeter gelezen!!!

Geweldig gedaan jongens en meiden! Ga zo door want het gaat fantastisch!

 

 

9 mei 2017

 

Vandaag heeft groep 3 een bezoekje gebracht aan de schapen en lammetjes van de familie Slagter. 

Stijn liep voorop om ons de juiste weg te wijzen. Aangekomen bij de schuur werden de schapen gelokt met het gerammel van biks. Ze kwamen snel aanrennen! Het kleinste lammetjes is afgelopen donderdag geboren en nu 5 dagen oud. 

Dit lammetje kreeg alle aandacht van de kinderen, maar had daar zelf weinig belangstelling voor. 

Bijna alle kinderen namen een handje biks en voerden de schapen en de lammetjes. Vervolgens konden de kinderen nog even op ontdekking, aaiden nog even voorzichtig de ram en het paard en namen we tenslotte afscheid van de dieren. 

Alle kinderen kregen nog een bolletje schapenwol mee. Lekker zacht, maar rook niet zo fris... Op school keken we een filmpje hoe we van het wol draad kunnen maken. Het was een gezellig uitstapje. 

Bedankt familie Slagter!  Klik op de link voor meer foto's! https://myalbum.com/album/l6bcUUweWfM1

 

 

 

 

week 18

 

We zitten middenin de vakantie. Leuke foto's komen op facebook voorbij van vele leuke vakantie-uitjes. Geniet er nog maar even lekker van, want voor we het weten is het weer voorbij.

Zo halverwege de vakantie is een mooi moment om een ieder te informeren over wat komen gaat volgende week. 

 

Trefwoord

De komende week staan er 5 woorden centraal. Samen met de 5 woorden van vorige week zijn het er 10. Het zijn niet zomaar woorden, maar tien belangrijke afspraken. Ze zijn afgeleid van de 10 geboden. Over de volgende 10 woorden hebben we het: lief, vrij, goed, rust, zorg, trouw, leef, genoeg, eerlijk en tevreden. 

 

Hulpen: Lars en Erlijn zijn de klassenhulpen van de komende week. 

 

Voorleeskoffer: Merle en Thijmen gaan ons dinsdag verrassen met een stukje uit een zelf gekozen boek. Zet 'm op allebei. We zijn erg benieuwd naar jullie boekenkeuze!

 

Moederdag

Komende dinsdag starten we met het maken van het moederdagcadeautje. Mochten er toevallig op dinsdagmiddag moeders op school aanwezig zijn van groep 3...loop alsjeblieft, voor deze keer, NIET binnen!

Doe uw kind niet de nieuwste, mooiste kleren aan deze dag i.v.m. de knutselactiviteit. 

 

Rekenen

Komende maandag maken de kinderen de rekentoets van blok 5. In deze toets worden de volgende elementen getoetst: telrij t/m 50, met sprongen van 2 tellen, splitsen, erbij en eraf sommen tot 10 en tot 20, de klok een half uur vroeger zetten en geld optellen, zowel briefgeld als muntgeld. 

Na maandag gaan we de rekenstof herhalen en verrijken. Ook starten we met blok 6. We leren patronen herkennen en na te maken en ook gaan we turfnotaties leren herkennen en benoemen. Door de turfstreepjes af te kunnen lezen, leren we tellen met sprongen van 5 en 10.

 

 

 

Veilig leren lezen 

De kinderen hebben de vrijdag voor de meivakantie begon een meetlint meegekregen en een begeleidend briefje. 

De bedoeling is om het lezen in de vakantie te stimuleren. Voor iedere gelezen bladzijde in de vakantie mogen de kinderen 1 centimeter inkleuren. Dit doen we aan de kant van 1 t/m 100 cm. 

Na de vakantie mogen de kinderen hun meetlint weer mee naar school nemen op de maandag of de dinsdag en kijken we met elkaar hoeveel er gelezen is. Dan zullen we ook alles bij elkaar optellen en uitmeten. 

 

  

 

We zijn aan het werken in kern 10 van de methode. We leren de komende week de juiste vervolgzin te vinden bij een tekst. Het gaat erom wat het best past. Dit hoort bij het onderdeel 'leesbegrip'. Ook leren we moeilijkheden lezen die midden in een woord staan, zoals angst, links, rechts en boeien. 

We herhalen de spelling van de kernen 7 t/m 10 en lezen woorden met 'eeuw', 'ieuw' en 'uw' in de woorden leeuwen, nieuws en ruwe. 

Kortom, er staat weer een mooi, afwisselend programma klaar voor de kinderen. 

 

Twee nieuwe spellingregels, welke de afgelopen week veelvuldig aan bod zijn gekomen, zijn de woorden met open lettergrepen en gesloten lettergrepen. Beide woorden komen voor in de teksten van de kinderen. Belangrijk is dat de kinderen het volgende weten:

Woorden met één letter in het midden, heeft voor deze letter een lange klank. Dit is een open lettergreep.

Woorden met twee dezelfde letters in het midden, hebben voor deze letters een korte klank. Dit is een gesloten lettergreep.

 

 

 

Schrijven

Tijdens de schrijflessen leren we een bergje te schrijven vanaf de letter -s. Ook leren we de letter 's' automatiseren. 

Daarnaast gaan we bergjes schrijven vanaf str-, van de s naar de t en van de t naar de r. Voor de eerste keer schrijven we deze week een kort verhaaltje in ons schrijfschrift. 

 

 

 

Vrijdag 5 mei vrij

i.v.m. bevrijdingsdag zijn we aankomende vrijdag vrij. Geniet van het lange weekend!

 

Vriendelijke groet van de juffen

 

 

Tennisclinic, 11 april 2017

Vanmorgen vertrokken we om 9.00 uur van school richting de tennisvelden van Wagenborgen. Een mooi wandelingetje en tevens onze warming-up van vanmorgen. 

Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door de tennismeester. Hij leerde ons de bal hooghouden, de bal gooien en weer vangen, stuiteren met de kleine tennisbal en andere vaardigheden. 

Toen dit goed geoefend was, kwam het racket erbij. De bal stuiterde op de rackets. Diverse opdrachten werden door de kinderen uitgevoerd. Na afloop was er voor de kinderen ranja, want je krijgt wel dorst hoor van intensief sporten. 

Wanneer u de link aanklikt, kunt u enkele foto's bekijken van onze tennis clinic.

https://myalbum.com/album/09BDgn0mXWLT

 

 

Knutselproject deel 3, 11 en 12 april

 

In de dagen voor Pasen hebben we onze kip/ haan/ kuiken een gezichtje gegeven. 

Het doel was om de prachtige werkstukken met de Paasdagen thuis te hebben en dat is gelukt. 

Deze laatste les kregen de kipjes, haantjes en kuikentjes ogen, een snavel, bungelende pootjes, eventueel een hanenkam, een brilletje of lelletjes. Het resultaat mag er zijn!! Knap gedaan jongens en meiden van groep 3! En veel plezier ermee!

 

  

 

  

 

 

Week 15

Het wordt een gezellige week deze week! Maandag komt Meester Joep nog even langs om een les te geven, dinsdag hebben we een tennisclinic, woensdag hebben we een gewone lesdag en donderdag de paasviering, paasactiviteiten en een paasbrunch. De kinderen zijn deze donderdag gewoon om 14.00 uur vrij.  Vrijdag zijn we vrij i.v.m. Goede Vrijdag. 

 

Mededelingen:

- Dinsdag is voor alle groepen een tennis clinic. Dus ook voor groep 3. De kinderen komen deze ochtend gewoon naar school tussen 8.00 uur en 8.15 uur in sportkleding. Om 9.00 uur gaan we richting de tennisbaan lopen om vervolgens de tennis clinic mee te maken. 

 

Wat gaan we deze week leren?

 

Veilig Leren Lezen

Wij leren deze week, in kern 10, mkmmmm woorden lezen. Denk aan het woord 'herfst' en 'kortst'. Beide woorden met 4 medeklinkers achteraan. 

Ook gaan we de spelling van kern 7, 8 en 9 herhalen. Tot slot leren we woensdag 2 lettergrepige woorden met open lettergrepen. Je hoort een lange klank, maar schrijft een korte. Denk aan het de woorden: bomen en nagel. 

De thematafel heeft een nieuwe look. Mochten de kinderen thuis iets hebben voor de thematafel, dan mogen ze het meenemen. 

 

 

 

 

  woordenschat:      het weer           en              dieren

 

Schrijven

We leren een bergje te schrijven van en naar lusletters. (b, f, g, j, k. l en ij) en ook gaan we mooie bergjes schrijven vanaf de letter s en een bergje en een bruggetje naar de letter -s.

We schreven vandaag (7 april) in het schrijfschrift en merkten dat de lijnen smaller waren geworden ten opzichte van vorige keer. De kinderen krijgen een fijner handschrift. Ook de kinderen die groot schrijven hebben keurig geschreven tussen de smalle lijnen. Een hele verandering. 

 

Rekenen

De komende week herhalen we rekenstof van de afgelopen week. Daarnaast leren we ook nieuwe dingen. 

We leren de lengte meten met behulp van een kralenliniaal, kralenketting of meetstrook. De lengte wordt nog niet uitgedrukt in cm of m, maar met 'dit is 5 (kralen)'. 

Ook maken we vele optel- en aftreksommen t/m 20. 

 

Trefwoord

Deze week oefenen we paasliederen voor tijdens de paasviering. Het thema van deze week is: 'Opstaan is een mooi begin'. We horen deze week het lijdensverhaal van Jezus. Jezus wordt buiten spel gezet en ook zijn vrienden staan niet op om Jezus te ondersteunen. Springen de kinderen weleens in de bres voor een ander?? Opstaan kan het begin zijn van een verandering. 

 

De leeskoffer

Iwan heeft de leeskoffer mee naar huis genomen afgelopen week. We zijn erg benieuwd met welk boek hij ons gaat verrassen. Succes Iwan!

Yvette, bedankt dat we je koffertje een tijdje mogen lenen om de boeken voor de leeskoffer in te vervoeren. 

 

Een fijne week en alvast hele mooie Paasdagen gewenst! 

 

 

4 april 2017

Vandaag beginnen we aan deel 2 van ons knutselproject. 

Na het papier maché van vorige week, geven we de kip/ haan vandaag wat kleur. 

Na alle voorzorgsmaatregelen kan het verven beginnen.

Ze hebben de mooiste kleuren gekregen!

Volgende week deel 3, tevens het laatste deel. 

Dan gaan we ervoor zorgen dat het ook echt op een kip/ haan lijkt... the finishing touch!

 

  

 

Via deze link enkele foto's: https://myalbum.com/album/zZEqyifLSkn9

 

 

4 april 2017

 

Vandaag is de laatste stagedag van Meester Joep. We maken er een leuke dag van. 

Er wordt vandaag niet gewerkt aan zakelijke vakken zoals rekenen, schrijven en lezen.

We gaan gymnastieken, een proefjesciruit doen met magneten en verven!

 

Het proefjesciruit bestaat uit een 5-tal proefjes met magneten in de hoofdrol. 

De kinderen leren:

- aantrekken en afstoten van magneten. De noordpool en de Zuidpool van een magneet.

- zelf een magneet maken door wrijving.

- of magneten aangetrokken worden door water. Zonder handen moeten ze proberen om paperclips uit een bekertje te halen. 

- welke voorwerpen door een magneet worden aangetrokken. We raden eerst en vervolgens voeren we het uit.

- wat magneten zijn. Wat is de noordpool? en wat is de Zuidpool?

 

    

Met behulp van een inleidend filmpje over magneten leren we al veel over het onderwerp. 

Vervolgens laat Meester Joep zien hoe hij een autootje kan laten wegduwen en kan aantrekken. Dit allemaal d.m.v. een magneet. Dezelfde polen tegen elkaar, stoten elkaar af, dan rijdt de auto vooruit. Verschillende polen tegen elkaar, trekken naar elkaar toe. De auto blijft plakken. 

 

Na het doen van alle proefjes hebben we een heleboel geleerd. 

Door op onderstaande link te klikken, krijgt u een impressie van het circuit. 

Bedankt Meester Joep.... voor alles!!!

 

https://myalbum.com/album/LD0jibixPIsO

 

 

Week 14

 

Wist u dat....

... Stan en Ilayda de klassenhulpen zijn de komende week?

... Sofie eigenlijk klassenhulp zou zijn? Omdat ze haar linkerarm heeft gebroken bij een val van de trampoline leek ons dit niet zo verstandig.

... Gijs Jan ons komende dinsdag gaat voorlezen uit een zelfgekozen boek uit de leeskoffer?

... Meester Joep aankomende dinsdag afscheid neemt van groep 3?

... Woensdag de toetsen van lezen en schrijven worden afgenomen? 

... Groep 3 en groep 8 iedere donderdagmiddag gaan samenlezen uit een samenleesboek? Afgelopen donderdag zijn ze begonnen. 

... de 'ecoline'tulpen mooi bloeiden nadat ze in water waren gezet? Ze hebben hun mooie kleuren gehouden en stonden recht overeind! Daar kunnen we nog een tijdje van genieten!

... we dinsdag gaan verven? Trek niet je mooiste kleren aan. 

 

Lezen

Deze week maken we een einde aan kern 9 en een start met kern 10. 

Woensdag zal Juf Saskia de toetsen afnemen van kern 9. 

In kern 10 leren de kinderen deze week eenlettergrepige woorden op -eeuw, -ieuw en -uw. 

Het thema van deze nieuwe kern is "kijk eens om je heen!'. Aan de orde komen zaken als: het weer, de weersverwachting, de leefomgeving, het landschap, bomen en planten, dieren in de natuur, etc. 

Wat past deze kern mooi bij de tijd van het jaar! Het overkoepelende thema is 'Natuur'. 

Wanneer de kinderen mooie dingen omtrent 'natuur' hebben voor op de thematafel, dan mogen ze dit vanaf donderdag meenemen naar school. 

Voor meer informatie over kern 10 kunt u de volgende link aanklikken: http://www.obsdewaarborg.nl/kern-10

 

Rekenen

De komende week gaan we aan de slag met het eerlijk verdelen van een hoeveelheid. We verdelen inhoud, oppervlakte en geld. Ook wordt het 20 eurobiljet geintroduceerd. We gaan 20 euro op verschillende manieren betalen, we maken optelsommen met geldbedragen en rekenen uit hoeveel geld we terug krijgen wanneer we iets gekocht hebben. 

 

Vorige week stond het klokkijken centraal in de rekenlessen. 

'Het is nu 5 uur. Hoe laat is het wanneer het een half uur later is?' 'en een half uur vroeger?'

'Het was eerst 7 uur. Nu is het half 7. Wat is er met de klok gebeurd?'

We zagen dat dit nog erg moeilijk is voor vele kinderen. Het zou fijn zijn wanneer u hier op een speelse manier ook thuis aandacht aan besteedt. Hele uren en halve uren. 

 

Schrijven

We oefenen de komende week het bergje en bruggetje in tweetekenklinkers. (weet u ze nog? oe, ui, eu, ie, au, ou, ei en ij)

Ook gaan we bruggetjes oefenen. Bijvoorbeeld in het woord 'oor'. Woensdag maken we een schrijftoets van kern 9 welke de kinderen ook mee naar huis krijgen. 

 

Trefwoord

Het overkoepelende thema van de komende periode is 'Opstaan'. We horen deze week 2 verhalen uit de bijbel. Allereerst het verhaal van Jezus. Hij raakt de zieke moeder van Petrus aan en geneest haar. 

Het tweede verhaal is het verhaal van Palmpasen. Met veel enthousiasme onthalen de mensen Jezus in Jeruzalem. Ze gaan achter hem aan. 

We zingen een nieuw lied, Een oude bekende voor sommigen misschien.... 'Bollebollebol'.

 

Diep in de grond zit een bol.

Een bollebollebolle, dikke bol. 

Zijn stengel kruipt naar boven.

naar de zonnezonnezonne, warme zon.

Langer, langer, langer groeien

en opeens een knop!

O,wat gaat die bloeien, bloeien.

Iedereen bloeit op. 

 

 

Iedereen een fijne week!

Vriendelijke groet van de juffen.

 

 

week 13, 28 maart 2017

 

Twee weken geleden hebben we zaadjes en bolletjes geplant in onze mini-tuintjes. De bloemen/groenten beginnen al goed te groeien. Wanneer ze te groot zijn om op school te verzorgen, dan krijgen de kinderen de tuintjes mee naar huis. 

 

  

 

  

 

Vandaag hebben we in de klas een tulpenproef gedaan. We staken 2 witte tulpen in een potje groene ecoline, 2 tulpen in blauwe ecoline, weer 2 in gele ecoline, in rode ecoline en in paarse ecoline. 

De kinderen voorspelden wat er zou gaan gebeuren....

Een aantal dachten dat de bloemen dood zouden gaan, want tulpen kunnen toch niet groeien in ecoline?!

Een aantal kinderen dachten dat de hele bloem zou gaan verkleuren in de kleur van de ecoline en anderen dachten alleen het witte kopje van de tulp.

Al gauw konden we het resultaat zien, want het ecoline deed snel zijn werk. Alle kleuren schoten door de stengel van de tulp omhoog en bij de rode en paarse ecoline konden we goed zien dat de hele tulp verkleurde. Van de gele en groene tulp zagen we vooral het witte kopje verkleuren en de blauwe kleur kwam maar moeizaam op gang. Deze had duidelijk meer tijd nodig. 

We zagen ook dat de bloemen steeds meer slap gingen hangen. 

Conclusie: Alle kinderen hadden gelijk! de bloemen gingen naarmate de tijd verstreek dood, van enkele bloemen verkleurde de hele bloem en van een enkele alleen de kop. 

Na afloop hebben we de bos bloemen weer samen gezet in water. Eens kijken hoe ze er morgen bijstaan....?

Hangen ze dan nog zo zielig? en zijn ze dan nog gekleurd of weer wit?

 

 

Pasen is in zicht. Ter ere van dit mooie feest maken wij van papier maché mooie kippen en hanen. 

Vandaag zijn we begonnen met de basis: papier maché.

Iedereen een houder met een ballon, veel krantensnippers en een volle bak met behangerslijm. 

Na de uitleg en het voordoen gingen we van start. Op één leerling na, was dit een onbekende activiteit voor de kinderen.

Er moest eerst even lekker met de lijm gespeeld worden (voelen, glibberen, knijpen) om vervolgens aan de slag te gaan met het beplakken van de ballon. We hebben alle tijd genomen voor deze klus. De kinderen wisten dat deze klus in één les geklaard moest worden. Eerst was het even aftasten, wennen, proberen maar daarna volgden vrolijke kreten als 'Wat is dit leuk!', 'Dit wil ik vaker doen', en 'Lekker!'. 

De één was iets eerder klaar dan de ander, maar zo liepen we elkaar niet in de weg bij het opruimen en handen wassen. 

We hopen dat de ballon volgende week goed gedroogd is. Dan is het tijd voor stap 2: verven!

(trek dus volgende week dinsdag niet je allermooiste kleren aan...)

 

  

 

 

 

 

 

Week 11 

Het is al een beetje lente in de klas! 

We hebben een mooi blauw druifje in de klas staan, een lentekleedje en natuurlijk onze kuikentjes en hazen. 

Na dinsdag wordt het nog meer lente in de klas. Alle kinderen mogen dan hun ´mini-tuintje´ afmaken. We gaan er een bolletje in poten, groentezaadjes of bloemenzaadjes. De kinderen mogen zelf kiezen. En dan maar wachten tot we ze zien opkomen boven de aarde...

 

Vandaag, vrijdag 10 maart, was het prachtig weer! We hebben in de pauze ervan genoten! Meester Joep liep deze hele week stage in groep 3. Hij heeft heel veel lessen gegeven en ook al dagdelen voor de klas gestaan. Gelukkig blijft hij nog even. Vandaag konden we genieten van enkele jongens in groep 3 met hun favoriete meester aan het voetballen. 

   

De mededelingen:

 

* Maandag 13 maart zal juf Saskia de veilig en vlot toets afnemen van kern 8. 

* Fien en Stijn zijn de klassenhulpen van deze week. 

* Yvette zal ons een stukje voorlezen dinsdag uit een zelf gekozen boek. Succes Yvette. 

* De gymtas van Thijmen is weer terecht. Fijn dat de tas met spullen er weer is!

* Wie heeft er een koffertje voor ons te leen? Om het boek van de leeskoffer in te vervoeren. 

 

Oudergesprekken

Wat fijn dat u er was tijdens de oudergespreksavond(en). We kijken terug op 2 fijne avonden.

Mocht u vragen hebben, vergeet dan niet dat de deur naar binnen draait!

 

Trefwoord

We beginnen deze week een nieuw hoofdthema 'Beperkt'. Het thema van deze week is 'Een houten poot'. We praten over een beperking hebben. We horen het verhaal van een kip die een ongeluk heeft gehad. Na het ongeluk heeft hij een houten poot. 

In de tijd van Jezus stonden de zieken en mensen met een beperking vaak aan de kant. Ze konden niet meedoen en het was maar de vraag wie er voor hen zorgde. Jezus laat zien dat hij oog voor ze heeft. Zoals voor de man die al 38 jaar wacht op genezing bij het badhuis. 

 

Veilig Leren Lezen

Maandag zullen we kern 8 afronden. Dan zal ook de veilig en vlot toets worden afgenomen. Dinsdag beginnen we met kern 9. We luisteren deze dag naar een ankerverhaal getiteld; 'De limonadefontein'. 

Alle informatie over deze kern kunt u lezen wanneer u op onderstaande link klikt.

 

http://www.obsdewaarborg.nl/kern-9

 

In de klas is al een klein begin gemaakt met de thematafel. Hierop vinden we woordkaartjes om de woordenschat te oefenen, maar ook materialen om mee te drijven en te zinken en materialen om te testen of ze magnetisch zijn. 

Er staat ook een bak met daarin een oude stofzuiger. De kinderen mogen deze proberen uit elkaar te halen met tangetjes, schroevendraaiers en ander gereedschap. 

     

 

Het doen van proefjes staat centraal in deze kern. Dit zullen we dan ook zeker gaan doen!

Op de ramen zijn verschillende woordwebben te vinden, een woordparaplu en een woordkast. 

De woorden worden gerangschikt. Welke bij elkaar horen staan in een overzichtelijk schemaatje bij elkaar. Zo zien de kinderen verband tussen de verschillende woorden en kunnen ze deze woorden mogelijk sneller een plekje geven in het geheugen. 

 

  

 

                                      

       

Rekenen

We beginnen maandag met hoofdstuk 5. In deze eerste week gaan we lengte en hoogte meten met natuurlijke maten. Bijvoorbeeld met vingers, voeten, stappen, stroken, tegels en potloden. Dit zijn niet-standaardmaten. 

De meetresultaten zijn alleen niet helemaal eerlijk omdat er niet is afgesproken om gelijke stappen te nemen. 

We leren ook de telrij t/m 50. We oefenen met het splitsen van de getallen t/m 20 in 10+ ..

 

 

 

Schrijven

We gaan verder in ons schrijfschrift in kern 8. We oefenen het bergje en het bruggetje in lange woorden. We oefenen ook waar het rustpunt is in lange woorden. Wanneer je het woord 'visnet' schrijft, neem je even een korte rust na het eerste woordje; vis. We oefenen ook het bruggetje na de letter 'o' en het bergje van de s naar de t. 

We oefenen het schrijven van woorden met de volgende letters: -rst, spr- en str-. 

 

Tekenopdracht

We hebben een tekenschrift in ons vak. De bedoeling is dat er iedere week een nieuwe opdracht komt in het schrift om te tekenen. Soms vergeten we het, maar deze week niet.

De opdracht is...het tekenen van jezelf wanneer er bloemen op je hoofd zouden groeien en geen haar. 

Dat is wel een hele grappige opdrach! Zo kunnen we alvast mooie bloemen leren tekenen. 

 

Muziek

We gaan de komende week een mooi lied leren zingen op de melodie van vivaldi; de lente. 

Het is een heel vrolijk lied en ik weet zeker dat u hem thuis ook zult horen wanneer u ernaar vraagt. (of misschien ook wel zonder ernaar te vragen....)

 

 

Allemaal een zonnige week gewenst! Juf Saskia, Meester Joep en Juf Mandy

 

 

Week 10

 

We beginnen vandaag met een aantal mededelingen:

 •  Gijs-Jan en Dominique zijn komende week de klassenhulpen.
 •  Sofie heeft dinsdag de leeskoffer. Zij mag dan een stukje van een boek aan ons voorlezen. 
 •  Wie heeft er een koffer voor ons te leen? Tot het einde van het schooljaar.... Dit zou erg fijn zijn om het leesboek voor de leeskoffer in te vervoeren. 
 •  Thijmen is sinds afgelopen dinsdag zijn gymtas kwijt. Het is een lichtgroene met kleding en schoenen erin. Heeft iemand hem gezien??
 •  Er is een brief meegegaan afgelopen vrijdag, over het bedenken van Naschoolse activiteiten voor het nieuwe schooljaar. Kinderen mogen zelf meedenken waar ze behoefte aan hebben. Graag inleveren voor 17 maart in de rode bus in de hal.
 •  Maandag en dinsdagavond zijn de oudergesprekken. U heeft een uitnodiging ontvangen. Graag zien we u op het afgesproken tijdstip op school. 

 

Trefwoord

Het thema van de komende week is 'niemand kunnen missen'. De vader uit het bijbelverhaal kan pas gelukkig zijn als zijn jongste zoon weer thuis is. 

In de klas voelen we ons pas compleet als iedereen er is. Het liefst willen we dat iedereen overal bij is, maar de realiteit is helaas weleens anders. We moeten een opa of oma missen of een huisdier...

 

Veilig leren lezen

De komende week behandelen we de laatste spellingregels van kern 8. We leren woorden die eindigen op -eer, -eur en -oor. We leren woorden lezen die eindigen op -a, -u en -o (sla, nu en vlo) en we leren een onderdeel van begrijpend lezen, namelijk een gatentekst invullen. Waar moet je om denken bij het vullen van een gatentekst? 1. De zin moet kloppen.     2. De zin moet goed klinken en 3. Probeer alle alternatieven voor je een keuze maakt uit de mogelijke antwoorden. 

Vrijdag staat in het teken van herhalen van kern 8. 

 

Rekenen

We maken deze week de toets van blok 4. Daarna gaan we herhalen/ verrijken. De onderdelen die in de toets voorkomen zijn:

- Getallen van klein naar groot zetten. 

- Hoeveel kralen op het rekenrek en deze kralen ook kunnen tekenen. 

- Erbij en eraf sommen maken, eventueel met een rekenrek. 

- Hoe laat is het? in halve uren. 

- Hoeveel betaal je? Het optellen van meerdere getallen (2 +3+2= .... euro)

 

Schrijven

Wij zijn elke dag flink aan het oefenen met het schrijven van bergjes en bruggetjes van en naar bepaalde letters. 

De komende week leren we de -eer, -eur en -oor schrijven en verbindingen maken naar de letter e en de letter r. 

In de schrijftoets van deze kern worden de verbindingen naar de -s, -t, -r en -e getoetst en de verbindingen vanaf de f- en de schr-. Daarnaast schrijven we de ng en de nk correct. 

 

Knutselen

Komende week gaan de vogelhuisjes van het raam om plaats te maken voor paashazen en kuikentjes. Deze hebben we leren vouwen. De paashaas wordt gemaakt van 8 vliegers en het kuikentje van 2 vouwblaadjes met 16 vierkantjes. Als je dit een tijdje niet gedaan hebt, dan is dit best even lastig kwamen een aantal kinderen achter. Komende dinsdag maken we ze af en gaan we ze ophangen. 

Daarna gaan we aan de slag met onze eigen kleine tuintjes. We versieren een blik heel mooi en gaan hier zaden in poten. En dan maar afwachten.....en er natuurlijk goed voor zorgen!

 

 

 

Natuur

Op dit moment is er een mooi versierde kast op school met het thema 'onder de grond'. In deze kast zitten vele leuke dingen om te ontdekken. Wij gaan er zeker ook een kijkje in nemen!

 

De kieskast

De afgelopen week is de kieskast uitgelegd aan de kinderen. De kieskast is een kast vol met leuke, leerzame materialen welke de kinderen zelfstandig kunnen doen wanneer het werk af is. Op het bord staat aangegeven welke onderdelen er zijn

en hoeveel kinderen bij elk onderdeel aan de slag kunnen. Daarnaast hebben de kinderen hun eigen planbordkaart waarop alle onderdelen staan en waarop ze kunnen aankruisen wat ze gedaan hebben. De kieskast is gelijk al een groot succes. We gaan hier mooie momenten mee beleven. T.z.t. zullen er foto's verschijnen van diverse onderdelen van de kieskast. 

 

 

    

 

Allemaal een hele fijne week gewenst!

Vriendelijke groet van Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

 

Week 9

 

De voorjaarsvakantie ligt alweer achter ons. Wat is die week omgevlogen! We hopen dat iedereen genoten heeft en dat een ieder heeft gedaan waar hij of zij zin in had. Of dit nu ver weg was of bij huis. 

 

In groep 3 zijn we weer fris van start gegaan vandaag. De kinderen zitten weer in tafelgroepjes. 5 groepen van 4 kinderen. Dit is een fijne opstelling om samen te werken en te overleggen. Denk aan oogmaatje, schoudermaatje...

We hebben de kinderen zo gehusseld, dat ze weer met andere kinderen in contact komen. 

 

De juffen hebben de rapporten geschreven. Deze krijgen de kinderen donderdag mee naar huis, met daarbij een uitnodiging voor een oudergesprek. Het zou fijn zijn wanneer u op de aangegeven tijd zou kunnen komen. Mocht dit niet lukken, dan horen we dit uiteraard graag en maken we een nieuwe afspraak. 

 

Trefwoord

We horen deze week het verhaal uit de bijbel over de herder en zijn schaapjes, ook wel 'het verloren schaapje'. Na een eindeloze zoektocht wordt het verloren schaapje teruggevonden. De herder is blij dat zijn kudde weer compleet is. Misschien hebben kinderen in groep 3 het ook wel eens meegemaakt dat hun poes een paar dagen niet is thuis geweest. Soms met een dramatische afloop. Het gemis en het verdriet kan dan groot zijn. 

Het is niet prettig wanneer er een puzzelstukje ontbreekt. Ook voor de herder is dat ene schaap zo waardevol voor zijn kudde. Daarom doet hij ook zijn uiterste best om het terug te vinden. Zonder dat schaap is zijn kudde niet compleet. 

 

Er was eens een wijze herder, een herder in het veld. 

Hij had wel honderd schapen, die had hij zelf geteld:

 

'Eén, twee, drie, vier, kom maar schapen, kom maar hier.

Zeven, acht, negen, tien.' Alle schapen wil hij zien. 

 

Hij telt tot hij er honderd heeft, maar dan...dan gaat het mis!

De herder ziet: één schaap is weg. Hij weet ook wie het is. 

 

Dus gaat de herder snel op zoek. Hij kijkt bij de rivier. 

En hij roept bij de rotsen: 'schaap Honderd, ben je hier?'

 

De herder blijft maar zoeken en loopt steeds verder weg.

Dan hoort hij zielig blaten: schaap Honderd, bij de heg!

 

De herder tilt het schaap op en zegt: 'Wat ben ik blij!'

Je werd gemist. Ik was je kwijt. Nu ben je er weer bij.'

 

Snel gaat hij naar zijn kudde; schaap Honderd op zijn rug.

Zo brengt hij het verloren schaap weer bij de kudde terug. 

 

De herder lacht: 'Zo is het goed. Ik heb een mooi idee:

Ik geef een weer-gevonden-feest, want iedereen telt mee!'

 

 

 

Voorlezen aan groep 8

Een week geleden kreeg groep 8 de opdracht om voor het vak stellen een verhaaltje te schrijven voor een leerling in groep 3. Hierbij moesten ze rekening houden met de letters en spellingregels die groep 3 gehad heeft. Dit viel niet altijd mee...

Afgelopen dinsdag heeft Juf Mandy alle verhaaltjes uitgetypt en Juf Saskia heeft ze vervolgens uitgeprint. Woensdag heeft groep 3 de verhalen geoefend waarna ze het om 12.30 uur aan groep 8 mochten voorlezen. 

Dit was wel heel speciaal; een jonger iemand die jouw verhaaltje voorleest.... mooie momenten!

Voor meer foto's: klik op onderstaande link. 

https://myalbum.com/album/HYn4V31vYti7 

 

 

Onze stagiair Joep Imminga stelt zich aan u voor.

 

Hallo,                                                                                                          

mijn naam is Joep Imminga, 21 jaar uit en ik kom uit Oostwold. Ik zit in het 2e jaar op de pedagogische academie en volg de PABO (leraren opleiding). Voordat ik de PABO deed heb ik op het mbo de opleiding ‘marketing en communicatie’ afgerond. Tijdens de opleiding kwam ik er achter dat ik iets totaal anders wilde gaan doen.
Een grote hobby van mij is voetbal, ik speel het graag zelf maar ben ook jaren trainer geweest. Ik ben begonnen bij de f-pupillen. Hier ervaarde ik hoe het was om kinderen iets te leren wat ze nog niet konden. Zo zag ik de kinderen groeien en ontdekte dat ze steeds meer konden. Hierop heb ik mijn keuze gebaseerd om voor leerkracht te gaan studeren.

groetjes.

 

 

 

Week 6

 

Nog één kleine week voor de voorjaarsvakantie begint. Het is zo snel gegaan… Voorjaarsvakantie klinkt wel een beetje gek omdat we nu nog uitkijken naar sneeuw! We hebben van de kerstvakantie tot nu veel geleerd. Lees het nieuws maar eens terug van de afgelopen weken. Dan kom je een heleboel tegen. Vooral in het lezen hebben we sprongen gemaakt. Alle letters geleerd en nu over naar meer spelling, nieuwe klanken (ng, sch, nk…) en meer begrijpend lezen.

 

Hier eerst een update voor de week die komen gaat!

 

Mededelingen

 • Vrijdag zijn alle leerlingen vrij. Dan begint voor hen de voorjaarsvakantie al!!!
 • Er is deze week geen moment om bibliotheek boeken te ruilen.
 • De kinderen gaan dinsdag gewoon gymmen met meester Danny. Zorg dat je om 8.15 uur omgekleed bent!
 • Meester Joep komt vanaf maandag weer in groep 3. Op de maandag en dinsdag zal hij er zijn voor zijn tweede stageperiode. Fijn dat meester Joep er weer is!

 

Trefwoord

Het overkoepelende thema is de komende periode ‘zoeken en vinden’.

Het thema van deze week is ‘Gevonden! Nu is het van mij!’. Iedereen is weleens iets kwijt en de ene keer vind je dat erger dan de andere. Dat heeft vooral te maken met wat het is. 

De drie gelijkenissen van dit thema hebben allemaal dezelfde bedoeling: wat verloren is, moet teruggevonden worden. Deze week horen we het verhaal van het verloren muntje. De ketting van de vrouw in het bijbelverhaal heeft voor haar een emotionele betekenis.

 

Veilig leren lezen 

 

  

 

Er is een nieuwe thematafel met passende boeken over optreden, op het podium staan. Boeken met versjes, moppen, instrumenten en verhalen. Ook is er een theatertje met poppenkastpoppenen en zijn er instrumenten. We hebben ook een toverstokje waarmee we ons nieuwe lied zingen; 'Timpe Tampe Tovenaar'. Ook een goochelaar/ tovenaar staat op een podium. Het thema is immers 'Wat kan jij?'. 

 

 

De komende week gaan we aan de slag met woorden die eindigen op –d of –b. Denk aan de woorden goud en web.

Ook leren we woorden met sch die eindigen op 2 medeklinkers zoals de woorden schaats, schuilt en schort.

Woensdag en donderdag gaan we aan de slag met –nk woorden. v.b. bank, vonk, drank en pink.

 

 

  

 

 

Schrijven

We oefenen al het geleerde in ons oefenboek de komende week. Afgelopen vrijdag hebben we woorden geschreven waarbij een bergje gemaakt werd naar de letter t. We zagen dat dit erg moeilijk is. Dat gaan we verder oefenen. Belangrijk is dat we het aan elkaar schrijven blijven oefenen en onderhouden. Met de vulpen worden het wel prachtige bladzijden. Wanneer er woorden verkeerd worden geschreven, hebben we de afspraak dat we er haakjes omheen zetten omdat je het woord niet kan uitgummen. Dit ziet er soms wel wat rommelig uit, maar….al doende leren wij!

 

 

Rekenen

We zijn de afgelopen weken veel aan het optellen geweest. Zelfs sommen met meerdere getallen. Nu gaan we aftrekken t/m 10 met behulp van het rekenrek. We leren gebruik te maken van het minteken. We gaan minsommen maken met kale sommen, maar ook in een context (verhaaltje)              

 

  

   

 

Hulpen van de week

Lars en Iwan mogen de juffen de komende week een beetje extra helpen gedurende de dag.

 

Afsluiting van de ik-koffer

We hebben genoten van de verhalen van de kinderen over hun favoriete voorwerpen. De voorwerpen vertelden iets over het leven van de kinderen en waar ze van houden. Alle kinderen hebben een ster mee naar huis gekregen met complimenten van alle klasgenootjes daarop en achterop een verhaaltje van de juf en een foto van de ik-koffer. De laatste 2 sterren gaan de komende week mee naar huis.

 

Na de vakantie starten we met iets nieuws: de leeskoffer. De kinderen krijgen hierover informatie mee naar huis. In het kort houdt het in dat de kinderen thuis een stukje tekst uit een boek voorbereiden en deze voorlezen op school. Ze laten het boek zien, kunnen vertellen waarom ze dit boek hebben gekozen en kunnen het stukje tekst duidelijk voorlezen. Dit voorlezen mag ongeveer 5 minuten duren. De kinderen kiezen zelf een spannend, leuk of grappig stukje uit het boek. Dit mag een leesboek zijn, maar ook een sprookjesboek, een informatief boek of een moppenboek. Als het maar een stukje is dat de andere kinderen aan zal spreken. Informatie volgt!

 

 

Allemaal een hele fijne week!

Een groet van de juffen.

 

 

Samenwerken

Het oefenen in veilig en vlot en veilig gespeld staat (bijna) dagelijks op ons dagprogramma. Alleen is maar alleen en daarom oefenen we vaak in tweetallen met het lezen van de woorden en de verhaaltjes en ook met het schrijven van de woorden. Hiermee helpen we elkaar en leren we van elkaar! En...de kinderen vinden het erg fijn om samen te werken. 

Hieronder enkele foto's van samenwerkende duo's!

https://myalbum.com/album/194B9bpjaKls 

 

 

week 5 

 

CITO toetsen zijn achter de rug!

Alle CITO’s zijn afgenomen. Fijn dat dit weer geweest is. De kinderen hebben erg goed hun best gedaan! Het was fijn in kleine delen te werken. De concentratie was hierdoor goed.

 

Afname veilig en vlot kern 7/ schrijven

Woensdag 8 februari zal veilig en vlot kern 7 afgenomen worden.

Ook zullen de kinderen deze dag een schrijftoets maken van kern 7 waarbij de verbindingen bergje en bruggetje worden getoetst en de letterclusters sch- en –ng.   

 

Veilig leren lezen

Komende week eindigen we kern 7. We hebben de afgelopen weken veel geleerd; mmkm woorden, mkmm woorden, sch-woorden, -ng woorden, en vandaag hadden we het over hoofdletters. Die zijn nog best lastig te herkennen want sommige letters lijken helemaal niet op de gewone leesletter. Denk maar aan de G, D e.a.

   

 

   

 

 

 Komende week hebben we het over verwijswoorden en persoonlijke en bezittelijke voornaamwoorden zoals hem, haar, zijn, hun, hen.

 

Dit is Bas.

Hij is vijf jaar.

De beer is van hem.

Het is zijn beer.

 

In kern 8 richten we ons deze eerste week op mmkmm woorden. De woorden worden steeds langer…..

Het thema van kern 8 is: ‘Wat kan jij?’ We beginnen zoals elke nieuwe kern met een ankerverhaal. De titel van dit verhaal is ‘Een koninklijke maaltijd’. Het gaat deze kern over een optreden verzorgen. Denk aan een versje opzeggen, een stukje voorlezen, iets uitbeelden, een liedje zingen, een instrument bespelen, een koprol maken e.a. Wat kunnen de kinderen??? Waar liggen hun talenten??

Op de thematafel verzamelen we spullen die gebruikt kunnen worden bij een optreden. Heeft u ook iets voor op de thematafel??

Wanneer u op onderstaande link klikt, kunt u al meer lezen over de inhoud van kern 8!

http://www.obsdewaarborg.nl/kern-8 

 

 

Schrijven

Tijdens de schrijflessen richten we ons erg op de bergjes en de bruggetjes. De komende week zijn het vooral de bergjes naar o.a. de letter –t en de letter f-.

 

   

   

Rekenen

We gaan de komende week optellen met 2 en 3 getallen. 3 en 2 en  .?. = 10   of    5 en 2 en 2 = .?.

Ook gaan we geld optellen in context t/m 20 en betalen we met munten en biljetten.

Wanneer we in ons rekenboek werken, maken we sommen in ons nieuwe rekenschriftje. We leren nette rijen te maken in

ons schrift.

 

   

   

Trefwoord

Het thema van deze week is ´helpende handen´. Onze handen kunnen op vele manieren helpen. Ze zijn veelzijdig, veelzeggend zelfs en ze kunnen anderen duidelijk maken wat je wilt.

We zingen het handenlied;

 

 

Een hand kun je voelen.

Een hand raakt je aan.

Een hand spreekt de taal,

die iedereen kan verstaan.

 

Jezus vertelt de mensen een verhaal. Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan. Er ligt een gewonde man aan de kant van de weg. Hij is beroofd, geduwd en gevallen. Nu ligt hij daar in de goot. Hij hoort stap stap stap… een deftige man loopt voorbij. Deze man ziet de gewonde liggen maar vindt hem te vies om te helpen. Dan hoort de man slof slof slof…. Een jongeman op slippers komt voorbij. Ook hij vindt de gewonde man te vies. Dan klepperdeklep… een ezel met daarop een vreemde man, uit een ander land, komt aanrijden. Een Samaritaan. Deze man zal me vast niet helpen denkt de gewonde man. Maar….de Samaritaan springt van z’n ezel en verzorgd de gewonde man. Hij brengt hem naar een herberg waar verder voor hem gezorgd zal worden.

Dit verhaal past goed bij het thema van deze week. Niet iedereen biedt een helpende hand….

 

 

Hulpen

Lukas en Erlijn zijn de klassenhulpen deze week.

 

Ster van de week/ ik-koffer

Ilayda is aan de beurt om de koffer te vullen! Veel succes Ilayda! Ilayda is de laatste. Iedereen heeft de afgelopen weken spullen meegenomen van huis om daarover te vertellen.  Wie ben jij? Waar houd jij van? We zijn van alles te weten gekomen van de kinderen.

Wat we nu zullen gaan doen, in plaats van de ik-koffer, dat hoort u vast heel binnenkort…

 

Iedereen een hele fijne week! Hartelijke groet Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

Week 4

 

Februari staat voor de deur! Het echte winterweer is nog niet doorgebroken…. Toch hebben we al vogelhuisjes gemaakt in de klas met een sneeuwlaagje erop en vogels erin. Allemaal zijn ze verschillend, mooi is dat!

    

De ik-koffer

Dit weekend gaat Stan zich voorbereiden op de ik-koffer. Dinsdag neemt hij de koffer weer mee en zijn we benieuwd welke voorwerpen Stan erin heeft gedaan. Stan is de rest van de week ´de ster van de week´.

 

Hulpen

Thijmen en Merle zijn de komende week de hulpjes.

 

Jarig

Donderdag 2 februari is Iwan jarig. Hij wordt 7 jaar. Alvast van harte gefeliciteerd! We hopen dat je al een leuk feestje hebt gehad dit weekend! Maak er een mooie dag van donderdag!

 

Verkeer ‘op voeten en fietsen’

Van 30 januari tot 3 februari doen we mee met de actie ‘op voeten en fietsen’. Het gaat erom hoe gezond het is om lopend of fietsend naar school te komen. De kinderen krijgen allemaal een kaart en iedere dag kijken we wie er lopend en wie er fietsend op school zijn gekomen. Deze kinderen ontvangen een stickertje op hun kaart van een loper of fietser. Op de deur hangt een poster. Stimuleert u ook het naar school gaan met de benenwagen of de fiets?

 

Trefwoord

Het thema van deze week is ´spreken of zwijgen?’. We hebben het over onze mond, neus, ogen en benen. Regelmatig heeft Jezus mensen weer met beide benen op de grond gezet. We luisteren deze week naar twee bijbelverhalen. In het eerste verhaal is een man die niet kan praten. Niemand kijkt naar hem om, maar Jezus gaat naar de man toe. Hij zegt; ‘jij hoort er ook bij!’. De man kan weer praten…

In het tweede verhaal komen vrienden van een verlamde man naar Jezus toegelopen. Ze willen hun vriend bij Jezus onder de aandacht brengen. Hoe gaat dit aflopen?

 

Veilig leren lezen

De komende week wordt in kleine delen CITO spelling verder afgelopen. Iedere keer ongeveer 10 woorden.

Daarnaast gaan we sch-  en –ng leren.  Vrijdag gaan we ons verdiepen in de hoofdletters…

 

Schrijven

We schrijven bergjes en bruggetjes. Maar, we gaan ook de sch leren schrijven en het vervolgens toepassen in woorden. Het bergje is daarbij belangrijk. We leren daarna ook de letter –ng en schrijven woorden met –ng waarbij we de letters verbinden met bergjes en bruggetjes.

 

Rekenen

Ook de Reken CITO maken we in kleine delen een stukje verder. Daarnaast werken we verder in blok 4. Telhandelingen moeten niet blijven steken door op de vingers te tellen, streepjes te zetten of op een liniaal te tellen. Het is beter wanneer kinderen werken in structuren. Dit heet gestructureerd rekenen. Daarmee maken we nu een begin. We gaan proberen niet meer te tellen, maar proberen te denken in structuren en komen zo tot een antwoord. Het rekenrek is daarbij het hulpmiddel.

We oefenen deze week de dubbelen (6+6, 7+7, 4+4 etc. ) en

de bijna-dubbelen (7+6, 8+7,4+3).

De kinderen hebben op een kopieerblad met het optelbord de dubbelen gekleurd en uitgerekend.

Naast de sommen op het rekenrek, gaan we ook verder met het klokkijken. De hele uren kennen we. Nu komen de halve uren erbij.

 

 

 

Juf Saskia werkt de maandag, woensdag en donderdag.

Juf Mandy werkt op dinsdag en vrijdag.

Meester Joep is deze maandag en dinsdag eerst voor het laatst.

Wellicht zien we hem weer in groep 3…

Op dinsdag en woensdag loopt er een audit team in school. Zij zullen klassen bezoeken, mappen bekijken, kijken naar alles wat met de kwaliteit van goed onderwijs te maken heeft. Dan bent u even op de hoogte.

 

Allemaal een hele fijne week gewenst! Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

 

 

 

Boggle

Op het prikbord achter in de klas vind u een spel dat de kinderen kunnen spelen wanneer ze klaar zijn met hun werk. Voor de mensen die het spel Boggle niet kennen: Met de gegeven letters maak je zoveel mogelijk woorden. De kinderen kunnen dit op een papier schrijven waarop de letters van Boggle geschreven staan. Regelmatig worden de letters verwisseld zodat er andere woorden gemaakt kunnen worden. Ook leuk om thuis te spelen met de letters uit het letterdoosje!

 

 

 

Beurtenstokjes

Wanneer de leerkracht een vraag stelt, zijn kinderen al gauw geneigd hun vinger op te steken. Omdat dit niet fijn is voor de kinderen die niet zo vlot tot een antwoord komen, zijn er beurtenstokjes. Na een vraag van de leerkracht krijgt het kind de kans om na te denken over het antwoord. Dat kan individueel, maar ook in tweetallen. Daarna pakt de leerkracht een willekeurig stokje uit het beurtenbakje. Deze leerling geeft het antwoord. De kinderen weten dat ze ieder moment gevraagd kunnen worden naar een antwoord. Ze zijn betrokken want misschien moeten zij het antwoord zeggen... Een hulpmiddel om kinderen betrokken te laten zijn en te houden tijdens de les. 

 

 

 

 

 

Week 3

 

We zijn alweer aan het einde gekomen van een mooie week waarin we veel geleerd hebben. We zijn begonnen met een nieuwe kern van veilig leren lezen, we hebben veel herhalingsbladen gemaakt van rekenen en zijn flink aan het oefenen geweest in het oefenboek van schrijven. Daarnaast hebben we feest gevierd omdat we ons letterdiploma hebben gehaald! Een hoogtepunt!

 

De vulpen

De kinderen hebben afgelopen donderdag allemaal een vulpen gekregen. Alle letters zijn geleerd zowel lezen als schrijven en nu gaan we beginnen met het aan elkaar schrijven van de letters. Daar hoort een vulpen bij. De kinderen zijn supertrots! Op de vulpen staat een naam zodat je hem nooit kwijt kan raken. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. De kinderen weten dat ze niet op de pen moeten knabbelen of sabbelen. Ze moeten er echt zuinig op zijn. Ook tekenen we niet met de pen. Dat doen we met een potlood. We schrijven in alle schriften met de vulpen, maar je mag ook met het potlood schrijven als je dit fijn vindt. Komt u gauw eens kijken hoe mooi uw kind schrijft met de vulpen? U weet waar de schriften liggen…

 

 

Trefwoord

Het thema van deze week is ‘Wat ben je aan het doen?’. Wat kun je met je handen doen? En waarom doe je dat? We kijken naar ons lichaam, onze oren en onze ogen. In het bijbelverhaal horen we een verhaal over Maria en Marta. Marta vraagt zich af waarom Maria niets doet, terwijl zo druk is met de voorbereidingen voor het eten omdat Jezus op bezoek is. Jezus zegt dat naast zorgen ook luisteren belangrijk is. En dat is wat Maria aan het doen is. Regelmatig heeft Jezus aan zijn naasten gevraagd waar ze mee bezig zijn. Ben je je bewust van wat je doet?

 

Ster van de week

Amber heeft de ik-koffer mee naar huis gekregen afgelopen week. Veel succes met het voorbereiden van de ik-koffer! We zijn nieuwsgierig!

 

De nieuwe thematafel ´safari´

  

 

Veilig leren lezen

We zijn in kern 7 begonnen. We leren verschillende soorten woorden lezen. Vandaag waren dat de samengestelde woorden. Voor het eerst hebben we lange woorden gelezen. We hebben in ons veilig en vlot boekje gelezen samen. Bovenaan de bladzijde staat wat we gaan leren. Vandaag ging het al erg goed!

De komende week komen daar mkmm woorden bij en mmkm woorden. (m=medeklinker en k=klinker). Denk aan woorden als laars, helm, feest en kroon en vlieg.

 

  

 

Schrijven

We wisselen het oefenboek schrijven en het gewone schrijfschrift een beetje af. Het herhalen is namelijk ook erg belangrijk. We leren verbindingen maken tussen de letters. Bij het schrijven van het woord ‘pauw’ maak je bergjes om de letters aan elkaar vast te maken. Bij het woord ‘boom’ maken we bruggetjes om de letters te verbinden. Natuurlijk blijven we er ook om denken dat we de schrijfletters goed blijven schrijven. En dit doen we allemaal met onze vulpen, uiteraard!

        

 

 

CITO toetsen

Komende week maken we een rustig begin met de cito-toetsen. We doen de afnames in een heel rustig tempo: telkens een paar dicteewoorden van spelling, een paar sommen van rekenen en enkele woordenschat oefeningen. Dit doen we op de maandag, woensdag en donderdag.

 

Rekenen

We beginnen in een nieuw rekenboek, blok 4. Nieuw hierin is het rekenrek. Het rekenrek gebruiken we om getallen t/m 20
op te zetten, te herkennen en te benoemen en later ook zelf te tekenen. De vijf-structuur speelt een belangrijke rol hierbij.

 

 

Gymnastiek

De kinderen krijgen op dinsdagmorgen gymles van Meester Danny. Afgelopen dinsdag waren juf Mandy en Meester Joep nog aanwezig om de kinderen te ontvangen. Handig is wanneer u, zowel in de jongenskleedkamer als in de meisjeskleedkamer, de kledingstukken en tassen e.d. bij de kapstok kant zet/ hangt. Komende dinsdag zullen juf en meester er niet zijn. Mochten er belangrijke dingen zijn, kunt u dit melden bij meester Danny. Juf Ingeborgh brengt samen met Nathalie Bosker groep 4 om kwart voor 9 naar gymnastiek. Zij nemen groep 3 weer mee terug naar school. Dit verloopt prima hebben we gemerkt afgelopen week. 

 

Klassenhulpen

De klassenhulpen voor de komende week zijn Sander en Stan. Deze twee jongens helpen de klas netjes te maken na schooltijd door even te vegen en op te ruimen, maar ook onder schooltijd door uit te delen en te helpen waar nodig.

 

Een hele fijne week gewenst.

Hartelijke groet van de juffen en Meester Joep

 

 

17 januari 2017

Om te vieren dat we nu alle letters kennen, hebben we vanmiddag allerlei letteractiviteiten gedaan. De kinderen konden uit vele activiteiten kiezen, allemaal hadden ze met letters, woorden of lezen te maken. 

Kleien, stempelen, letterkwartetten, letterspelletjes op de Ipad, lezen, letters verven.... wat hebben we een plezier gehad. De kinderen genoten en daardoor juf en meester ook! 

Hieronder volgt de link die u naar de foto's brengt van deze gezellige middag!

 

https://myalbum.com/album/twEYzA7CogvY 

 

 

 

Week 2

Het einde van de kerstvakantie ligt alweer een week achter ons. In de afgelopen week zijn we verder gegaan waar we voor de vakantie gebleven waren. Het is een rustige periode en we kunnen ons volledig richten op ons werk en onze manier van werken.

Er was ook tijd voor een feestje want Thijs is jarig geweest in de vakantie. We hopen dat je een mooie dag hebt gehad en een leuk verjaardagsfeestje afgelopen weekend!

 

Mededelingen:

 • * Maandag 16 januari wordt veilig en vlot kern 6 afgenomen.

 • * Vanaf dinsdag 17 januari krijgen de kinderen gymles van meester Danny op de dinsdagen. U kunt uw kind, zoals gewoonlijk, naar de sporthal brengen. De les begint om 8.15 uur.

 • * Het mededelingenbord is naar beneden gevallen. Het bord staat bij binnenkomst rechts tegen het raampje.

 • * Afgelopen vrijdag hebben de kinderen geen nieuwe boeken mee kunnen nemen. Er was geen vrijwilliger(st)er aanwezig om de boeken uit te lenen. Komende vrijdag een nieuwe kans!

 

Het is feest!!! We kennen nu alle letters van het letterbord!!!

 

 Veilig leren lezen

We hebben deze week een herhalingsweek. We maken kern 6 uit. Dit doen we met behulp van veilig en vlot, veilig gespeld, het leesboekje van de kern, het werkboek e.a. Dinsdagmiddag gaan we kern 6 feestelijk afsluiten met een circuit van allerlei letteractiviteiten. We zullen foto’s maken!

Kern 7 starten we woensdag. Vanaf kern 7 staat de spelling van de woorden centraal. Natuurlijk blijven we veel oefenen
met de letters. We gaan leeskilometers maken! Deze week gaan we bezig met: mkm woorden met tweetekenklinkers (v.b. reus), uu/u, b/d, s/z, f/v en samenstellingen bijvoorbeeld voetbal en zeilboot.

Kern 7 begint, net als de andere kernen, met een ankerverhaal. 

Door op de volgende link te klikken, kunt u lezen wat uw kind allemaal leert in kern 7. Ook staan er leuke tips voor leesboeken en spelletjes.

http://www.veiliglerenlezen.nl/Voor-ouders/Dit-leert-uw-kind/kimversie/Kern-7.htm

 

 

De kinderen hebben in hun vak een steunkaart/hulpkaart voor de woorden met een au en de woorden met een ei. Aangezien je het verschil niet kunt horen tussen de ou en de au en de ei en de ij, moet je de woorden leren die bij een bepaalde klank horen. Door de kinderen een steunkaart aan te bieden oefenen ze met de woorden met een au en een ei. Zo weten ze dat de overige woorden met deze klank worden geschreven met een ou en een ij. 

 

   

 

Rekenen

Maandag maken we de rekentoets van blok 3. In de toets komt de getallenlijn t/m 20, het splitsen t/m 10, spiegelen, lengte meten, blokken bouwen en geld tellen.

Na de toets gaan we herhalen en verrijken.

 

Schrijven

Maandag maken we de schrijftoets. We kijken of de letters van dit blok beheerst worden. We herhalen deze week enkele letters; eu, ie, l en ou.

Schrijven sluit nu niet meer aan bij veilig leren lezen en de te leren letter. We hebben alle letters geschreven. Wel gaan we alle letters nog eens oefenen in het oefenboek schrijven.

Donderdag beginnen we met de eerste schrijfles in het nieuwe schrift, ons 3e schrift! We leren in de eerste les een verbinding te maken, het ‘bergje’. Bijvoorbeeld het woordje ‘pauw’. Wanneer we de letters aan elkaar schrijven, maken we bergjes tussen de letters.

Donderdag krijgen alle kinderen van groep 3 een vulpen van school om mee te schrijven. Deze blijft uiteraard op school.   

 

Trefwoord

We praten over het thema ‘ergens aan beginnen’. Dat kan spannend zijn, je bent je houvast kwijt… Aan de andere kant kan het ook uitdagend zijn, een nieuwe start.

We horen deze week 2 bijbelverhalen over Jezus. Hij is al 12 jaar geworden en hij gaat voor het eerst mee naar Jeruzalem. Jozef en Maria zijn hun zoon kwijt en zoeken wel 3 dagen. Ze vinden Jezus in de tempel, in het huis van zijn vader.

In het tweede verhaal horen we dat de vissers, Simon, Andreas, Jakobus en Johannes, hun werkzaamheden neerleggen en zomaar met Jezus meegaan. Ze laten alles achter zich om een nieuw leven te beginnen.

Ook kijken we deze week naar een animatie van de vijgenboom zonder vruchten. De baas van de tuinman wil de boom zonder vruchten omhakken. Maar de tuinman wil de boom juist een nieuwe kans geven. Hij kan opnieuw beginnen als hij hem extra verzorgt. En dat gebeurt!

 

Ster van de week

Stijn vertelde ons vorige week over zichzelf. Een stoere jongen heeft stoere spullen. Dat hebben we gezien! Stijn eindigde met zijn cd-speler. Hij zette de cd aan en de muziek verraste mij enorm. Maar, de kinderen in de klas niet, want zij gingen uit hun dak. Ik ben er nog steeds niet achter wie de zangeres is…..

 

Deze week is Charlotte aan de beurt. Veel succes Charlotte met het verzamelen van je spulletjes. Het gaat erom dat je ons zoveel mogelijk van jezelf laat zien.

 

Allemaal een hele fijne week!

Hartelijke groet van de juffen van groep 3

 

Week 51

 

Mededelingen:

 

- Aankomende vrijdag 23 december is er geen gymnastiek voor de groepen 3 en 4. U kunt uw kind(eren) tussen 8.00 uur en 8.15 uur op school brengen. 

 

- Aankomende vrijdag is de bibliotheek gesloten. Er kunnen deze dag geen boeken geruild worden. 

 

U leest deze keer het laatste nieuws voor de kerstvakantie. We kijken er naar uit met elkaar, maar er liggen nog een paar mooie activiteiten in het vooruitzicht. 

Deze week zijn de maandag, dinsdag en woensdag nog normale dagen. Donderdag gaan we met elkaar ontbijten. Niet zomaar een ontbijt....een kerst-gala-ontbijt. Diezelfde avond is er een kerstwandeling door een deel van Wagenborgen waarbij we de lichtjes volgen en komen langs diverse onderdelen van het kerstverhaal.

Vrijdagmorgen zijn alle kerstspulletjes alweer de klas uit en nemen we met elkaar afscheid van juf Suze. We laten haar natuurlijk niet zomaar met persioen gaan!

 

Veilig leren lezen

De afgelopen week leerden we woorden lezen waarbij de e klinkt als een u. En wat betekenen deze woorden? Wie bedoelen we ermee? 

 

De komende week gaan we de au leren en maken we ook een begin met de ui. Allebei tweetekenklanken. 

 

We lezen in veilig en vlot, we oefenen woorden m.b.v. veilig gespeld en leren ook de schrijfletter au en ui. 

 

Blijft u ook in de vakantie lezen met uw zoon/dochter? Wanneer er niet gelezen wordt start uw kind in januari mogelijk met een achterstand en dat is zeker niet de bedoeling. 

 

 

 

 

  

 

Jarige

Lukas viert maandag zijn verjaardag. Van harte gefeliciteerd Lukas en een hele gezellige dag!

 

Ster van de week 

Fien is de komende week de ster van de week. Dinsdag zal ze de spulletjes laten zien die ze in de ik-koffer heeft gedaan. Veel succes Fien bij het zoeken van de spullen die je dierbaar zijn. 

 

Thematafel

Bij een nieuw thema hoort een nieuw aangeklede thematafel. Alles staat in het teken van letters, woorden en verhalen. Het thema is 'verhalen in je buik'. Met veel fantasie kun je een verhaal bedenken en hierbij alle kanten op gaan. Je kunt je fantasie gebruiken voor een leuk, spannend, zielig, stoer, afwisselend verhaal. 

Net als de opa in het verhaal hebben ook wij een letterdekbedovertrek waaronder we heerlijk kunnen dromen. Ook hebben we een alfapet. Wanneer je deze opzet komen er allemaal verhalen in je hoofd. 

 

Wat kennen we al veel letters! Na de kerstvakantie zijn er nog 2 letters: ei en f en daarna kennen we ze allemaal!

 

 

  

 

Trefwoord

Het gaat deze week over mensen van goede wil die dansen, spelen, zingen en delen. Het kerstverhaal eindigd met de herders die 'het kind van de vrede' gaan zoeken. Ook zij vallen onder de mensen van goede wil. Dankbaar gaan ze terug naar huis. 

We steken de adventskaarsen aan en praten erover. Ook zingen we mooie liederen. Eén lied past bij het aansteken van de kaarsen. 

 

vier kleine kaarsen,

verlanglichtjes voor kerst.

Zo komt voor jou en mij

het kerstfeest dichterbij.

Steek ze aan

ze mogen branden gaan. 

 

Mandjeslezen

In de klas staan mandjes met boeken. We zijn begonnen met mandjeslezen. In de mandjes staan boeken die passen bij een thema. Denk aan: beroepen, dieren, stripboeken, prentenboeken, boeken die passen bij de kern etc. 

Alle groepjes krijgen een mandje op tafel tijdens het mandjeslezen en kunnen uit dit mandje boeken kiezen en kijken/lezen. Een volgende keer krijgen ze een ander mandje op de tafel. Op deze manier rouleren de mandjes door de klas. De kinderen vinden mandjeslezen erg leuk. Ze maken op deze manier kennis met andere boeken en zijn hierin erg geinteresseerd. 

 

 

Wat ligt er maandagmorgen op de vloer? Verrassing! We oefenen de letters, vooral de tweetekenklinkers en de dubbele klinkers. Ook liggen er een paar medeklinkers tussen. Welke ken je al?? 

 

  

 

De komende werkt juf Saskia op de maandag, woensdag en donderdag.

Juf Mandy is er op dinsdag en vrijdag. 

 

Wij wensen u en jullie allemaal hele fijne kerstdagen en een liefdevol en gelukkig nieuwjaar!

Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

Week 50

 

Blijven liggen...

Er is donderdag een zwart t-shirt van scapino basics, maat 122, blijven liggen bij de gymles. Wie o wie?

Op te halen in groep 3. 

 

 

Lieve zieken

Ziek maar even goed uit en we hopen jullie gauw weer op school te zien!!! 

 

Jarig

Mark is vandaag 7 jaar geworden. Van harte gefeliciteerd! We hebben uitgebreid voor Mark gezongen en hij had een geweldige traktatie; een knuffelmuisje in verschillende kleuren. Heel erg bedankt Mark en een fijn verjaardagsfeest!

 

Ster van de week

Dominique is de ster van de week. We zijn erg nieuwsgierig naar de spulletjes in de ik-koffer, maar we moeten nog even wachten tot dinsdag....succes meid!

 

Kerst

Het sinterklaasfeest ligt alweer even achter ons. Wat hebben we allemaal genoten, groot en klein! Het was een prachtig feest en ook hoorden we dat de kinderen thuis goed verwend zijn! Geniet maar lekker van alle mooie dingen die Sinterklaas en de pieten geschonken hebben!

Met het Sinterklaasfeest gingen ook de versierselen met de kinderen mee naar huis; de mooie pietjes van wol en de prachtige daken met Amerigo, Sint en pieten. Zo maakten we plaats voor het feest dat volgt, want......

 

Dinsdag kwam de kerstboom in de klas! Het was even zoeken naar verlengsnoeren, mooie lampjes e.d. maar het is gelukt. Het is een prachtige boom geworden en deze brengt een hoop gezelligheid met zich mee! 

We zijn begonnen met het maken van kerstbomen van zelf gescheurde stroken die steeds smaller worden. 

Dit was nog niet zo gemakkelijk. Stroken maken van breed naar smal en hierbij geen schaar mogen gebruiken.... Toch zijn het prachtige bomen geworden. Met glitter en mooie figuren in de boom zijn ze echt af. Dinsdag gaan we ze klaarmaken en ophangen!

 

 

   

 

Met elkaar praten we over het naderende kerstfeest. We kunnen haast niet wachten..... (hier past het pas geleerde lied goed bij; Samenwarmgezellig) Waar verheugen we ons zo op? 

Met elkaar maken we een woordspin en we kunnen u vertellen dat de kinderen zich erg verheugen op de kerstboom en de versierselen hierin, het lekkere eten, sneeuw! en een enkeling ook op de cadeautjes, liedjes, films en het feest in z'n totaalheid. Mooi om dit met elkaar te delen. 

 

Trefwoord

De bijbelverhalen nemen ons mee naar het verhaal van Maria en Jozef. Maria hoort van een engel dat ze een kindje zal krijgen, en niet zomaar een kindje maar een bijzonder kindje.... een Koningskind, een kind van vrede.

Maar dan krijgen Maria en Jozef op een dag te horen dat ze op bevel van de keizer zich moeten laten inschrijven in Bethlehem. Hiervoor moeten ze een lange reis maken. 

Het thema van de komende week is 'De goede wil ontbreekt'. Kerstfeest is het feest van vrede, maar willen de mensen wel vrede? Er is geen prettige sfeer en de wil ontbreekt om er iets aan te doen. Wat nu? 

 

Vandaag is er een brief meegegaan over de kerstactiviteiten op de Kronkelaar. Geeft u zich op?? 

 

 

Veilig leren lezen

Vandaag, vrijdag, hebben de kinderen de lange klinker uu geleerd, zowel lezen als schrijven. Nu kennen we alle lange klinkers: aa, ee, oo, uu. In combinatie met de tweetekenklinkers is het wel zaak ze vaak te herhalen. En dat doen we op school dagelijks. Leest u ook geregeld met uw kind uit een leesboek en/ of veilig en vlot?

Maandag gaan we verder met dag 2 van de uu. Dan leren we de uu in woorden en zinnen lezen en schrijven. 

Dinsdag hebben we een herhalingsdag evenals woensdag. 

Woensdag 14 december zal kern 5 getoetst worden m.b.v. de 1 minuut leestoets. U ontvangt de resultaten kort daarna. 

 

Na de afsluiting van kern 5 gaan we verder met kern 6. de eerste letter is de g. Hiermee gaan we donderdag en vrijdag aan de slag! 

 

    

 

Met bovenstaand versje sluiten we kern 5 af.

 

Tiptop

Dit mooie materiaal hoort bij veilig leren lezen. De kinderen kunnen m.b.v. kaarten oefeningen doen. Ze leggen knikkers op de zinnen die waar zijn/ die kloppen. Wanneer de kaart helemaal klaar is trekken ze aan het lipje onderaan en dan ontstaan er gaten onder de kaart. Valt het balletje, dan weet je dat je iets niet goed hebt gedaan. Blijft het liggen, dan klopt het als een bus. Ideaal zelfcontrolerend. Omdat de knikkers wel veel lawaai maken, spelen de kinderen dit als extra werk op de hal wanneer andere kinderen nog aan het werk zijn. Dit gaat prima!

  

 

Rekenen

Juf Saskia is druk geweest met opruimen. Niet alleen papierwerk, mappen e.d. maar ook vond ze een overgebleven rekenkast. Hoe prachtig staat hij in ons lokaal met daarin alle rekenmaterialen die we nodig hebben in groep 3?

Vandaag gebruikten we de blokjes in vakje 19 en 20. 

We bouwden blokkenbouwsels na. 

Als eindspelletje hadden we in tweetallen elk 7 blokjes. Er stond een boek tussen de tweetallen in. De één vertelde wat hij met het 1e blokje ging doen en zette het neer. De tweede luisterde goed en deed hem/haar na. Vervolgens het 2e blokje. Door een goede omschrijving was het de bedoeling om 2 identieke bouwwerkjes te krijgen. 

Dit vonden we erg leuk om te doen en gaan we zeker nog eens proberen!

 

 

Juf Saskia is er op maandag, woensdag en donderdag.

Juf Mandy is er op dinsdag en vrijdag

en meester Joep op maandag en dinsdag. 

 

Allemaal een heel fijn weekend gewenst!

de juffen

 

 

Week 49

 

 

 

 

     

 

Het Sinterklaasfeest is in zicht!!! Nog maar een paar nachtjes slapen en dan vieren we het feest op school. In de aanloop er naar toe hebben we gelukkig nog tijd gehad om wat moois te maken om onze klas aan te kleden. We hebben veel gedanst, gezongen, aan de schoenendozen geknutseld en natuurlijk ook gewoon gewerkt. Wat is het gezellig in de klas met de wollen pietjes en de sint en pieten op de daken. Dat maakt het net even sfeervoller!

 

    

 

Afsluiting projectweken

We hopen dat u erbij heeft kunnen zijn afgelopen woensdag bij de afsluiting van de projectweken. Alle groepen hebben iets ten tonele gebracht. We hopen dat u ervan genoten heeft. Filmpjes en foto's verschijnen binnenkort op de website in het algemene fotoalbum. Hartelijk dank dat u er was!

 

Trefwoord

Vandaag hebben we het laatste deel van het verhaal van Jozef gehoord. Een van de leerlingen vroeg: 'wordt het weer een spannend verhaal?' Dat toont wel dat de kinderen genieten van de verhalen die we horen en het spannend vinden en mooi. Ze zitten adembenemend te luisteren. Het verhaal van Jozef heeft een mooi einde en we eindigden dan ook met de woorden 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. 

Volgende week beginnen de verhalen over het kerstfeest. Het thema is 'uitkijken naar kerst'. We vertellen over Zacharias en Elisabet die naar een kindje verlangen. Advent betekent 'komst'. We verwachten de komst van het kerstkind. We steken het tweede adventskaarsje aan de komende week. Daarbij gaan we een vrolijk lied, getiteld: samenwarmgezellig, leren met het volgende refrein:

 

oh, ik kan niet wachten,

alles geurt naar kerst

samenwarmgezellig,

samen bij elkaar

Mmmm, ik verheug me 

op dit feest ieder jaar. 

 

Veilig leren lezen

Dinsdag gaan we verder met de letter l. De basis is gelegd, maar nu gaan we woorden maken en zinnen met de letter l.
 Woensdag en donderdag leren we de ou. Vrijdag beginnen we met de letter uu. We merken dat met name de tweetekenklinkers veel herhaling vragen. Ze zijn moeilijk om te onthouden: eu, ie, en straks ook de ou en au. 

Met veilig en vlot oefenen we de bladzijden op school t/m blz. 27. Blijven jullie thuis ook geregeld oefenen? 

 

 

 

Schrijven

Het schrijven sluit aan bij het leren lezen en daarom staan ook daar de letter l, ou en uu centraal. De l was vandaag best moeilijk. We blijven oefenen! Hieronder voorbeelden van de l, ou en de uu. 

 

  

 

Rekenen

De rekenlessen zijn de afgelopen week een beetje stil komen te liggen vanwege de projectweek. Daarom nog even een herhaling van de dingen die we gaan leren:

Tijdens de rekenlessen van deze week staat de getallenlijn t/m 20 centraal. Denk daarbij aan het tellen t/m 20, het in de goede volgorde zetten van de getallen, het aangeven van de getallen op een getallenlijn en tellen met sprongen van 2 heen en terug. 

We oefenen het tellen m.b.v. de vijfstructuur. In afbeeldingen staan voorwerpen gegroepeerd in groepjes van 5. We oefenen met het zien van deze vijfstructuur. 

We oefenen met het herkennen van de dobbelsteenpatronen zonder de stippen te tellen, maar in één oogopslag te zien hoeveel stippen er op staan. 

Vrijdag is er een kleine voorbereiding op de plattegrond. Ook gaan we blokkenbouwsels maken. 

Kunnen de kinderen in tweetallen een identiek bouwwerkje maken met 7 blokjes zonder bij elkaar te kijken, maar door goed naar elkaar te luisteren waar de blokjes neergezet moeten worden??? We gaan het zien!

 

 

Ster van de week

Iwan is komende week de ster van de week. Hij heeft de ik-koffer al mee naar huis om daar te vullen met mooie spulletjes van hemzelf. Veel succes Iwan. Verras ons!

 

Kerst

Wanneer de kerstboom in de klas komt, dat weten we nog niet. Dat het gaat gebeuren dat is wel zeker! Gezellig!!!

Zodra Sinterklaas met zijn Pieten weer naar Spanje is vertrokken, gaan we uitkijken naar het kerstfeest. We zingen, knutselen en werken over kerst. Wandel gerust eens binnen om te kijken!

 

Juf Saskia is er komende week op de woensdag en de donderdag. Juf Mandy is er op de dinsdag en vrijdag. Juf Mandy zal vanaf nu altijd weer op de dinsdag werken en de vrijdag. Meester Joep komt maandag het sinterklaasfeest meevieren. Ook dinsdag is hij er en zal hij samen met de kinderen rekenen en schrijven. 

 

Wanneer u vragen hebt, wandel gerust even binnen.

Wij wensen jullie allemaal een fijne week en een gezellig Sinterklaasfeest!

 

Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

Week 48

       

 

Wat hebben we een fijne week gehad; dansen, zingen, muziek maken, feest vieren, gymnastieken, knutselen..... genieten doen we van al die leuke dingen!

 

De komende week hebben we ook weer een zeer gevarieerde week! Maandag viert Charlotte haar verjaardag. We wensen je zondag een hele fijne dag en kijken uit naar maandag wanneer we het feest met je meevieren. 

 

Komende week gaan we nog meer muziek maken met Catrien op de maandag en de woensdag. Dat is gezellig!!! 

Op dinsdag gaan we naar pietengym in de sporthal op de normale tijd (tussen 8.00 uur en 8.15 uur zijn)

Woensdag kunt u tussen 13.00 uur en 14.00 uur een kijkje komen nemen op school. In dit uur laten we zien wat er gemaakt is tijdens de projectperiode. 

 

Onze nieuwe 'school' dieren

Erlijn heeft voor ons 3 wandelende takken meegenomen. Het zijn nog hele kleine en je moet heel goed zoeken. Dankjewel Erlijn en we zullen er met elkaar goed voor zorgen!

 

 

Trefwoord 

De komende week praten we over hoe we de band met elkaar kunnen versterken. Hoe kunnen we rekening houden met elkaar? Hoe kunnen we goed samenwerken? Hoe maak je contact met elkaar? Een knipoog, een lach, een arm om je schouder. En op welke manier kunnen we een sterke groep zijn?

We horen verhalen over pieten die moeten leren samenwerken en op elkaar te vertrouwen. Tijdens de gymles van afgelopen vrijdag speelden wij ook een spel waarbij samenwerking heel belangrijk was. Een tikker moest alleen degene met de stok tikken, maar om de tikker af te schudden, moest de stok voortdurend doorgegeven worden. Sommigen wilden de stok te lang voor zichzelf houden en werden getikt. Anderen gaven de stok wel door en konden de tikker te slim af zijn. 

Het verhaal van Jozef eindigd goed. Jozef heeft gezien dat zijn broers voor elkaar opkomen en hij weer vertrouwen in hun broederschap. Samen met vader Jakob komen zij wonen in Egypte, waar eten genoeg is. 

 

 

Ster van de week

De ster van de week is deze week Mark. Heel veel succes Mark met het vullen van de ik-koffer. 5 voorwerpen die bij Mark passen, zullen we dinsdag bewonderen!

 

Veilig leren lezen

Op de tafel van uw kind ligt weer een stapeltje met informatie, waaronder werkboekjes die uit zijn, veilig en vlot van kern 5 om de komende periode in te oefenen en informatie over de nieuwe kern, kern 5. Maandag kunt u deze informatie mee naar huis nemen. 

 

Het thema van kern 5 is 'Mag dat wel?'. De thematafel is veranderd. Centraal staan regels, verkeersborden, goed en fout e.a. Boeken die goed bij het thema passen zijn informatieboeken over de politie en prentenboeken over agent en boef.

We leren deze week nieuwe letters, waaronder twee tweetekenklinkers, de eu en de ie. Ook komt er een medeklinker bij op het letterbord, de l. 

Aan het einde van de week hebben we in veilig en vlot al geoefend t/m pagina 11. Het is fijn wanneer u thuis ook geregeld oefent. Liever 5 a 10 minuutjes per dag, dan 1 dag in de week een half uur. 

 

Schrijven

We leren de letters schrijven die we leren lezen deze week; eu, ie en l. Iedere letter staat 2 dagen centraal. Op de eerste dag leren we de betreffende letter schrijven en op de tweede dag oefenen we de schrijfletter in woorden en in zinnen.  

           

Rekenen

Tijdens de rekenlessen van deze week staat de getallenlijn t/m 20 centraal. Denk daarbij aan het tellen t/m 20, het in de goede volgorde zetten van de getallen, het aangeven van de getallen op een getallenlijn en tellen met sprongen van 2 heen en terug. 

We oefenen het tellen m.b.v. de vijfstructuur. In afbeeldingen staan voorwerpen gegroepeerd in groepjes van 5. We oefenen met het zien van deze vijfstructuur. 

We oefenen met het herkennen van de dobbelsteenpatronen zonder de stippen te tellen, maar in één oogopslag te zien hoeveel stippen er op staan. 

Meester Joep gaat maandag en dinsdag met de kinderen rekenen. 

Op vrijdag leren de kinderen het 10 euro biljet kennen en gaan we oefenen met geldrekenen. 

   

Juf Saskia werkt deze week van maandag t/m donderdag en Juf Mandy sluit de week op vrijdag. 

Allemaal een fijne week gewenst!

 

Juf Saskia en Juf Mandy

 

Week 47

 

Mededelingen:

Maandag 21 november hebben we een margedag. De leerlingen zijn vrij en de leerkrachten gaan flink aan de slag! 

Woensdag 23 november wordt de veilig en vlot toets afgenomen van kern 4.

Donderdag 24 november viert juf Saskia haar verjaardag. De kinderen mogen deze dag verkleed komen en hoeven voor de gehele dag geen eten en drinken mee te nemen. 

 

Stagiaire

Vanaf komende week komt Meester Joep enkele weken meelopen in de klas op de maandag en dinsdag. Vanwege de margedag op maandag komt hij deze week alleen op de dinsdag. Dinsdag zal hij zich aan de kinderen voorstellen. We zullen er ook voor zorgen dat hij zich aan u voorstelt middels deze pagina. Het is fijn wanneer u even met hem kennismaakt. 

 

 

Ster van de week 

De ster van deze week is Erlijn. Erlijn heeft de ik-koffer al mee naar huis om te vullen met mooie spullen. We kijken ernaar uit. Komende dinsdag zal Erlijn over zichzelf vertellen. 

 

 

Veilig leren lezen

Komende week hebben we een herhalingsweek. Dat geldt voor lezen en voor schrijven. We beginnen aan de laatste week in kern 4. Wat gaat het snel. 

Uw kind kan de volgende letters al lezen. (zie foto letterbord) Wat zijn het er al veel! De komende week maken we de laatste werkbladen af in ons schrift. We oefenen bladzijden in ons veilig en vlot boekje en herhalen bladzijden in veilig gespeld. De woorden maken we op de letterdoos, schrijven we in ons schriftje of schrijven we op onze whiteboardjes. Voor de laatste dagen van deze week hebben we enkele oefeningen samengevoegd in een boekje. Rijmen staat hierbij centraal. 

 

Tijdens de schrijflessen herhalen we diverse letters; b, oo, d, oe, z, ij en h. We laten de kinderen zien waar ze om moeten denken bij het schrijven van de betreffende letter en oefenen vervolgens met het schrijven. 

 

 

Rekenen

We herhalen maandag verschillende rekenoefeningen zoals splitsen, klokkijken, optellen t/m 10 met de dobbelsteenogen e.a. 

In de lessen die volgen leren we tellen t/m 20. We leren de getallen t/m 20 in de juiste volgorde te plaatsen. Ook oefenen we de getallenlijn. Waar staan de getallen t/m 20 op de getallenlijn en in welke volgorde. We leren vooruit tellen en achteruit tellen maar ook oneven en even getallen. 

Kortom, er staat genoeg op het programma en iedere dag leren we weer een beetje meer!

 

   

 

Trefwoord

Verbondenheid in een groep is prettig. Maar soms gebeuren er dingen die zorgen dat het lijntje van verbondenheid stuk gaat, bijvoorbeeld een ruzie of een afscheid van iemand. Wat is het dan goed dat er iemand helpt om het weer goed te maken zodat de groep weer samen verder kan. 

In de bijbelverhalen horen we het verhaal van Jozef. Jozef wordt onderkoning. Hij is door zijn broers verkocht en komt in Egypte in het huis van meneer Potifar. Door de vrouw van Potifar komt Jozef in de gevangenis. Maar omdat Jozef dromen kan uitleggen, ontmoet hij de farao. Die maakt Jozef onderkoning van Egyote.

De broers van Jozef gaan naar Egypte om graan te kopen. Zo komen ze bij Jozef, de onderkoning terecht. Ze herkennen hem niet. Nu kan Jozef ze op de proef stellen. Hij wil weten of hij ze nu wel kan vertrouwen...

 

 

Dans en muziek

Ook de komende week komen Rianne en Catrien weer langs om met de kinderen te dansen en te zingen. Wat feestelijk allemaal!

Woensdag 30 november hopen we u om 13.00 uur te zien tijdens de afsluiting van de projectweek, op onze eerste echte KRONKELDAG!

 

Dinsdag gaan we verder met onze schoenendoos. De kinderen hebben allemaal een feest bedacht en nu gaan ze de doos zo inrichten dat het feest zichtbaar is. 

Misschien hebben ze nog materialen thuis die ze kunnen gebruiken bij het inrichten van de doos. Foto's, plaatjes, tijdschriften, voorwerpen e.a. 

Neem het dan dinsdag mee naar school zodat we er mee aan de slag kunnen. 

 

 

Juf Saskia is er op de woensdag en donderdag en Juf Mandy op de dinsdag en de vrijdag.

Wij wensen jullie een hele fijne week, geniet van de sinterklaastijd. 

 

Vriendelijke groet, Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

 

Week 46

 

Allereerst een oproepje: wanneer u nog een schoenendoos thuis heeft staan, wilt u deze dan meenemen naar school de komende week? We proberen overal waar we kunnen schoenendozen vandaan te halen zodat iedere leerling er iets moois van kan maken tijdens de projectweek welke aanstaande maandag begint. Dus....schoenendozen sparen!!!

 

 

Sint Maarten

Wat was het een gezellige dag! Met de groepen 1 t/m 4 gingen we op pad richting de aanleunwoningen bij Menterne om uit volle borst te zingen voor de ouderen in het dorp. En zowel jong als oud genoot zichtbaar. Alle ouders die hebben geholpen deze ochtend: heel erg bedankt! 

De kinderen hebben genoten en in de klas al even gesmuld van hun schatten. 

 

       

 

Omdat alle lampionnen in de hal van de school hingen, hebben we ook lampionnetjes gemaakt voor in de klas. Dit was een groot succes. Een aantal kinderen maakte ook een lampionnetje voor thuis en zo voor het raam is het toch een gezellig gezicht! 

 

 

 

Projectweek

Aanstaande maandag start ons project met het thema 'ik vier dus ik ben'. Vele feesten staan in het zonnetje deze periode. Denk aan Sint Maarten, Sinterklaas, Kerstfeest, maar ook: verjaardag, geboorte, trouwen, e.a. Voor de kinderen in de onderbouw zijn dit ongetwijfeld andere feesten dan in de bovenbouw. We praten in de klas over verschillenden feesten en gaan onder leiding van Catrien de Boer en Rianne Wiersma van het IVAK meerdere keren muziek maken en dansen m.b.t. het thema. Alle leerlingen van de school maken van de schoenendoos een decor van een feest. Hoe en wat precies....dat houden we nog even geheim, maar dat het een mooi, waardevol project gaat worden, dat weten we zeker.

 

De opening van de projectweek is aankomende maandag in de sporthal.

Daarnaast gaan de kinderen nog 2 keer naar de sporthal om te gymnastieken de komende week. Dinsdag staan er toestellen klaar en vrijdag spelen we een spel. We verwachten de kinderen dinsdag en vrijdag tussen 8.00 uur en 8.15 uur bij de gymlocatie.

 

Trefwoord 

Het thema van de komende periode is 'verbinden'. Met wie voelen de kinderen zich verbonden? Familie, vrienden, klasgenoten...

Jozef, de zoon van Jakob en Rachel, is het oogappeltje van zijn vader. Op een dag krijgt hij van zijn vader een mooie mantel. Zijn broers zijn jaloers. Ze doen erg gemeen tegen Jozef. Ze pakken zijn mantel af en verkopen Jozef als knecht. Hij wordt meegenomen en belandt in het huis van Potifar. Potifar vertrouwt Jozef. Jozef wordt de baas van alle knechten. Maar dan wordt de vrouw van Potifar verliefd op Jozef. En dan gaat het mis......

 

Ster van de week

Lukas is de komende week de ster van de week. We zijn erg benieuwd naar zijn 5 voorwerpen in de ik-koffer! Veel succes Lukas!

 

Veilig leren lezen

De komende week gaan we verder met de 'a'  van zak. Daarna volgt de 'u' van bus en de 'j' van jas. 

We gaan oefenen met het lezen van woorden met deze nieuwe letters. Ook gaan we de letters schrijven. 

In het veilig en vlot boekje lezen we deze week t/m bladzijde 29. Dat schiet al flink op! Wanneer we veilig gespeld deden, maakten we de woorden op de letterdoos. 

Tegenwoordig hebben de leerlingen een schrijfschriftje in het vak waarin ze de woorden kunnen schrijven. Dit werkt lekker vlot en de kinderen kunnen dit al erg goed en netjes. Ze hebben nog steeds de keuze; of schrijven of neerleggen op de letterdoos. 

We hebben in de klas whiteboardjes. Misschien heeft u er via uw kind al iets van gehoord. Ze zitten netjes per stuk in een mapje met een whiteboardstift en een schoonmaakdoekje. Deze bordjes gebruiken we om een dictee op te doen, letters, woorden en zinnen te oefenen en bijvoorbeeld om woordjes te bedenken met de betreffende letter die aangeleerd wordt. De kinderen vinden het erg leuk om op dit bordje te schrijven. Het is gemakkelijk schoon te maken en weer opnieuw te gebruiken. Het is een fijne manier van werken waarbij iedereen betrokken is. 

 

Toen we bezig waren met het bedenken van woorden met de letter a, kwamen we erachter dat in de namen van de kinderen vaak wel een a zit. 

 

 

 

 

Schrijven

 

      

 

Rekenen

De rekentoets van blok 2 is achter de rug. We starten maandag met blok 3. Dit hoofdstuk begint met het spiegelen van letters, woorden en aantallen. De kinderen leren een spiegeltje op de spiegellijn te zetten en te zien wat er ontbreekt. Dit kunnen ze er bijvoorbeeld bij tekenen. 

We gaan verder oefenen met de getallen(lijn) t/m 20 en daarbij zijn de 5-structuren belangrijk. 

Ook oefenen we het klokkijken. 

 

Boeken ruilen

De kinderen kunnen vrijdag boeken meenemen naar school om te ruilen. Het aantal boeken dat ze inleveren, kunnen ze ook weer meenemen. In totaal mag ieder kind 3 boeken lenen. Maak er gebruik van!

 

 

Komende week werkt Juf Saskia van maandag t/m donderdag. Juf Mandy sluit de week af op de vrijdag. 

 

Allemaal een fijne week! Zijn de schoenen in Wagenborgen al gezet? 

Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

Week 45

 

Sint Maarten

We maken ons op voor het eerste feest waar we allemaal zo naar uitkijken....Sint Maarten! De lampionnen zijn klaar! U kunt foto's vinden onder het kopje 'foto's allerlei, maar u kunt de lampionnen ook 'live' bekijken in de hal van de school (middenbouw) en in het bijgebouw (bovenbouw). 

      

 

Wil iedereen voor vrijdag 11 november een lampionstokje meenemen voorzien van naam en een lege tas met naam??

Alle ouders die opgegeven hebben om te helpen tijdens de Sint Maarten loop, ontvangt aankomende maandag bericht. Vrijdag gaan we om 10 uur met kleine groepjes kinderen naar de Wilgen en de Eiken e.a. om daar Sint Maarten liederen te zingen. 

 

Projectweken van 14 t/m 30 november

Voor het project 'ik vier dus ik ben' zoeken we schoenendozen. Wilt u ze voor ons bewaren????

 

Ouderavonden

Wat fijn dat wij samen zoveel ouders hebben gesproken op de ouderavonden afgelopen maandag en dinsdagavond. Fijn om iedereen gezien te hebben. We zeggen nogmaals; mocht u iets kwijt willen....de deur draait altijd naar binnen!

 

Gymcarroussel

Donderdag a.s. krijgen we gymles van meester Danny. Graag op deze dag gymkleding mee en tussen 8.00 en 8.15 uur bij de sporthal zijn. 

Vrijdagmorgen is er geen gymnastiek. Dan kunt u uw zoon/ dochter naar school brengen tussen 8.00 uur en 8.15 uur. 

We zien dat er kinderen zijn die geen schoenen dragen tijdens de gymles. We raden aan om wel schoenen te dragen vanwege de veiligheid. 

 

Trefwoord

Jakob heeft het eerstgeboorterecht gekregen. Hij heeft zijn vader bedrogen. Omdat zijn broer Esau daar heel boos om is, is Jakob op de vlucht gegaan. Uiteindelijk, na lang reizen, komt hij terecht bij zijn oom Laban. Daar gaat hij wonen. Hij werkt 7 jaren heel hard om vervolgens met Rachel te kunnen trouwen. Wanneer de grote dag aanbreekt en de sluier afgaat ontdekt Jakob dat hij niet met Rachel getrouwd is, maar met haar zus Lea. Het is normaal dat eerst de oudste dochter trouwt. Jakob wil Rachel als zijn vrouw en daarvoor moet hij nog eens 7 jaren hard werken. Dan mag hij eindelijk met Rachel trouwen. Ze krijgen samen een zoon Jozef. 

Het thema van de komende week is 'hoe houd je het vol?' Jakob wordt ouder en beseft zich dat wat met Abraham begon, met Jakob verder moet gaan. Daarom moet hij terug naar huis en de ontmoeting met Esau, zijn tweelingbroer, aangaan. Hij moet het goed maken met Esau en neemt allemaal cadeaus mee en gaat op reis. Hoe zal Esau reageren? Zal hij nog boos op Jakob zijn? De twee broers sluiten elkaar in de armen en er heerst weer vrede tussen beide. 

 

Ster van de week/ ik-koffer

Sander is deze week de ster van de week. Hij zal dinsdag aan ons vertellen welke voorwerpen bij hem passen en waarom. Veel succes Sander! Het is niet gemakkelijk om maar 5 dingen uit te kiezen die bij je passen...

                                                                         

Lezen

De komende week starten we kern 4. Kern 3 is afgerond met de herfstsignalering. Op de tafel van ieder kind ligt een stapel met werkboekjes welke u aankomende maandag mee kunt nemen naar huis. Hierbij zit ook een begeleidende brief bij de start van de nieuwe kern, evenals het nieuwe veilig en vlot boekje. 

De komende week leren wij nieuwe letters: w, o en a. Hieronder enkele bladzijden waar we de komende week mee aan de slag gaan. 

 

               

 

 

b en d 

Het valt ons op dat meerdere kinderen de b en de d omdraaien. Komende week geven we ze een hulpmiddel om deze omdraaiing te voorkomen. Ze krijgen daarbij een hulpmiddel die de letter b ondersteunt; een been met een bal. (zie hiernaast).

 

 

 

Rekenen

We maken deze week de toets van blok 2. Hierin komt alles naar voren wat we de afgelopen periode geoefend hebben. Na de toets gaan we herhalen en verrijken. 

 

 

Juf Saskia is er deze week op de maandag, woensdag en donderdag. Juf Mandy is er op de dinsdag en vrijdagmorgen. 

 

Allemaal een hele fijne week gewenst! 

Groet, Juf Saskia en Juf Mandy

 

Week 44

 

Wat een fijne week was het weer! Wat wordt er veel geleerd en gewerkt en wat weten de kinderen al veel. één van de hoogtepunten deze week was het beginnen met de lampion. Daar hebben de kinderen erg naar uit gekeken. Er is al een mooi begin gemaakt. Volgende week dinsdag 1 november gaan we 's middags verder en dan hopen we dat we al iets van het eindresultaat kunnen laten zien; een bruin, een wit en allemaal zwarte schaapjes!

 

Oudergesprekken 31 oktober en 1 november

Maandag en dinsdagavond zijn er oudergesprekken. Vandaag (vrijdag 28 oktober) hebben vele kinderen een briefje mee naar huis gekregen in de tas met daarop de datum en het tijdstip van het gesprek. We zien u graag op aangegeven dag en tijd. Tot dan!

 

Ik koffer

Sofie is volgende week de ster van de week. Zij zal dinsdag aan ons haar 5 voorwerpen laten zien die bij haar passen en hierover gaan vertellen. We zijn heel nieuwsgierig.....

 

Fit & Gaaf

Maandag start de week met een project genaamd 'Fit&Gaaf'. Wat het precies inhoudt, kunt u lezen in de nieuwsbrief en u krijgt hier ongetwijfeld informatie over. Het heeft alles te maken met gezonde voeding en beweging. 

 

Er is er één jarig!

Woensdag is Stijn jarig! Van harte gefeliciteerd alvast. Heerlijk om jarig te zijn op een vrije dag! (WOENSDAG HEBBEN ALLE KINDEREN EEN MARGEDAG)

Maak er een mooie dag van! Donderdag gaat Stijn in de klas trakteren. 

 

Afname Herfstsignalering

Donderdag neemt Juf Saskia de herfstsignalering af bij alle kinderen. We hopen dat u dit weekend en ook komende week geregeld even de tijd neemt om woordrijtjes te lezen in het veilig en vlot boekje van kern 3. De kinderen hebben deze herhaling zo nodig. U kunt hierbij helpen. 

 

Veilig leren lezen 

Komende week gaan we woorden maken met de nieuw geleerde letter 'h'. Daarna volgen een aantal herhalingsdagen waarop de kinderen al het geleerde herhalen m.b.v. letterzetter, veilig en vlot en veilig gespeld. Deze herhaling is heel belangrijk om alle letters goed te onthouden. 

 

Schrijven

We hebben vrijdag geoefend met het schrijven van de letter 'h'. Prachtig hoor, hoe de kinderen schrijven! We gaan deze week de letter 'h' schrijven in woorden en in een zin. Daarna vindt een schrijftoetsje plaats waarop de letters van kern 3 worden getoetst: d, oe, z, ij en h. 

In het oefenschrijfschrift herhalen we de komende week diverse bladzijden. Hierbij komen ook veel geleerde letters aan bod: s, p, aa, r, e, v. 

 

Rekenen

We gaan deze week betalen en wisselen met geld t/m 10 euro. 

De kralenliniaal werd eerst gebruikt om mee te tellen. Vanaf nu kan de kralenliniaal ook gebruikt worden om mee te meten. De kralen zijn de eenheid. We praten nog niet over centimeters, hoewel de kralen wel een cm in doorsnee zijn. Daarom is straks de overgang naar centimeters niet groot. 

De komende week gaan we meten tot 10 met de kralenliniaal en verkennen we meetkundige vormen. 

 

Trefwoord

Het thema van de komende week is 'Ik moet zoveel'. Er zijn veel dingen waarbij de kinderen zich afvragen; 'waarom moet dat?'. Waarom moet ik elke dag tanden poetsen? Waarom mag ik niet zoveel snoepen? Waarom moet ik volhouden tijdens een wedstrijd? De kinderen weten soms niet waarom iets moet gebeuren. Ze weten niet waarvoor ze het doen. Ze missen de motivatie. En dan wordt het moeilijk iets vol te houden. 

We hebben de afgelopen week het verhaal gehoord van Jakob en Esau. Jakob steelt de zegen van Esau. Hij vermomt zich als Esau en ontvangt de zegen van zijn oude, blinde vader Isaak. Nu is hij de eerstgeborene. Esau is zo boos op Jakob dat Jakob weggaat. Hij gaat op reis. Onderweg stelt hij zichzelf voorwaarden om God trouw te blijven. We horen het verhaal dat Jakob 7 jaren moet werken voor Laban om met Rachel te kunnen trouwen. 

 

 

Juf Saskia is er deze week op de maandag, dinsdag en donderdag. Woensdag is een vrije dag voor de kinderen. 

Juf Mandy sluit de week op de vrijdagmorgen. We beginnen vrijdag uiteraard bij de gymlocatie tussen 8.00 en 8.15 uur. 

 

Wij wensen jullie eerst een heerlijk weekend en daarna een fijne week, Juf Saskia en Juf Mandy 

 

 

 

Week 43

 

De vakantie lijkt alweer ver weg. Het ene moment kijken we uit naar de herfstvakantie en het andere moment zijn we weer op school en hebben we veel energie om te leren lezen, schrijven, rekenen en al die andere leuke dingen te doen. 

 

Na de herfstvakantie zijn we begonnen met de letter z. We hebben de z leren lezen, maar ook leren schrijven. Vandaag kwam daar de ij bij, een tweetekenklinker. We hebben woorden gemaakt met daarin de letter ij. De nieuwe woorden die daarbij horen zijn ´zee´en´ijs´.

We werken 2 dagen over een letter. De eerste dag gaat het vooral om het herkennen van de nieuwe letter. De tweede dag lezen we woorden met de nieuwe letter en leggen we woorden op de letterdoos. We gaan de letter dan toepassen.

 

            

 

Wat kennen we al veel letters met hun klanken? De kinderen weten precies of het om een korte klank gaat, een lange klank, een tweetekenklinker of een medeklinker. Deze laatste hebben we al veel van gehad. Bent u nieuwsgierig of uw kind alle letters en klanken kent? Thuis kunt u ze flitsen m.b.v. de letters in het letterdoosje. Vandaag is de letter ij meegegaan naar huis. Er kunnen ook al een heleboel woorden gemaakt worden van de meegekregen letters. 

Op het bord schrijven we wat de taken van de kinderen zijn; welke bladzijden maken we in het werkschrift? Welke bladzijden lezen we uit veilig en vlot? Welke woorden leggen we op het letterbord van veilig gespeld? En tot slot hebben we ook een leesboekje, horende bij de kern, welke we samen lezen. Door het maken van letterzetter herhalen we de letters en maken hier extra opdrachten mee. Het onthouden van de letters en klanken doen we door veel herhaling. 

 

Vrijdag leren we de letter 'h'. 

 

De ik-koffer

Yvette vertelde ons deze week wat ze mee had genomen in de ik-koffer. Het waren allemaal dingen die echt bij Yvette passen. Leuk om dat te ontdekken. We hebben de ster van de week volgeschreven met leuke dingen over Yvette met in het midden een foto. 

Volgende week is Sofie aan de beurt. Veel succes! We zijn heel benieuwd!

 

 

 

 

Vrijdag 14 oktober is er geen gymnastiek voor de groepen 3 en 4 i.v.m. de afsluiting van de kinderboekenweek. Graag de kinderen tussen 8.00 uur en 8.15 uur op school brengen!

 

Week 41

 

Nog één weekje en dan begint de herfstvakantie!!

Maar… eigenlijk hebben we daar nog helemaal geen tijd voor want we zijn veel te druk met de Kinderboekenweek.

 

Kinderboekenweek

Afgelopen woensdag, op de start dag van de Kinderboekenweek, kwam de opa van Thijmen, Meneer de Vries, ons voorlezen uit het boek ´ik vind je lief, opa´. Ook kregen alle groepen een boek cadeau. Zo ook groep 3. De kinderen pakten het uit en is een prentenboek rijker, namelijk het boek ´Het eiland van opa´, geschreven door Benji Davies. Een prachtig boek met mooie illustraties.

 

      

 

 

        

Afgelopen vrijdag kwam de oma van Sofie ons voorlezen uit een leuk boek over een konijntje dat een verhaal wilde gaan schrijven. Hij kreeg keer op keer een nieuw idee voor zijn verhaal. Zijn vrienden hielpen hem het verhaal te schrijven en dit verhaal was erg veelzijdig! Alle fantasieën van konijn en zijn vrienden kwam erin voor; goochelen, naar de maan, marsmannetjes e.a.

Dit geeft ons wel goede inspiratie voor ons eigen verhaal…. Maar daarover later meer!

 

      

 

 1 minuut woorden lezen/ Veilig leren lezen

De komende week neemt Juf Saskia op maandag 10 oktober de woordentoets af. De kinderen lezen in 1 minuut zoveel mogelijk woorden. Hiermee wordt kern 2 afgesloten.  Dinsdag luisteren we naar het ankerverhaal van kern 3. De titel van het verhaal is ‘De keizer en zijn duizend dokters’. Het verhaal gaat over een keizer die zucht en kreunt en klaagt en om het minste of geringste pijntje een rij dokters laat komen om hem te onderzoeken.  Het thema de komende 2 weken is ‘ziek zijn en weer beter worden’ of ook wel ‘Hoe voel jij je?’. Wanneer de kinderen passende voorwerpen hebben bij dit thema, dan mogen zij dit meenemen naar school om te laten zien!

In kern 3 leren wij een reeks nieuwe letters. De komende week zijn dat de d van doos en de oe van doek. Wij gaan deze letters deze week ook leren schrijven.

                                                                 

De afgelopen week hebben een aantal kinderen ook op de leesstoel gezeten. Dit vinden ze fantastisch. Na het voorbereiden van een stukje tekst, mochten een aantal kinderen deze tekst voordragen aan de groep. Dit is spannend en het is voor de meeste kinderen ook moeilijk om met volume te lezen en dus verstaanbaar te zijn. Toch durft de meerderheid het wel om op de stoel te zitten. Het maakt hen trots! Na een applaus zie je ze glunderen….

 

Gymnastiek

Dinsdag verwachten we de kinderen tussen 8.00 en 8.15 uur in de sporthal voor apenkooi!!! 

 

Voorstelling Kinderboekenweek

Donderdag gaan de leerlingen van groep 3 t/m 8 wederom naar de sporthal, maar nu niet om te sporten, maar om naar een voorstelling te kijken. Het IVAK presenteert een voorstelling passende bij het thema van de Kinderboekenweek. We kijken er naar uit!

 

Rekenen

Tijdens de rekenlessen leren de kinderen hele uren klokkijken deze nieuwe week. Ook gaan we verder met het splitsen t/m 10, we gaan de telrij t/m 20 leren kennen en we gaan met euro’s betalen.  Genoeg te leren tijdens de rekenlessen.   

 

Ster van de week

Thijs is de komende week onze ster van de week. Hij zal ons dinsdag meer over zichzelf vertellen m.b.v. de ik-koffer. Succes Thijs!

 

Trefwoord

We hebben het verhaal gehoord van Abraham en Sara die zo graag een kindje wilden. Omdat dit wel heel lang op zich liet wachten wilde Sara dat Hagar, haar slavin, een kindje van Abraham zou krijgen. En dat kreeg ze. Ismaël werd geboren. Maar….God doet wat hij beloofd en Sara wordt zelf zwanger van Abraham. Isaak wordt geboren. Ismaël en Isaak kunnen niet zo goed met elkaar overweg. Het klikt niet. De komende week praten we over het hebben van een plek in de kring, een gelijkwaardige plek. Iedereen wordt gelijk behandeld. Hoe is dat bij ons in de klas en op school?

 

Allemaal een hele fijne week! Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

 

 

 

week 40

 

Het leek vanmorgen wel eventjes vrijdag de dertiende….alle ongelukjes die er gebeurden tijdens het gymmen zullen vast te maken hebben met vermoeidheid. Gelukkig waren er geen ernstige gevallen en hebben we ondanks enkele tranen wel heerlijk gegymd; blokjesvoetbal en baggerbal.

 

Gymcaroussel

Aankomende donderdag 6 oktober hebben we weer gymcaroussel van meester Danny. We verwachten de kinderen tussen 8.00 uur en 8.15 uur in de gymzaal. Vanwege deze extra gymles, is er vrijdag 7 oktober geen gymnastiek. Dan mogen de kinderen naar school gebracht worden ’s morgens vroeg.

 

Trefwoord

We praten deze week over je eigen plek, een lievelingsplek en een belangrijke plek. Waar voelen de kinderen zich prettig? Hebben ze een plekje waar ze graag zijn?

In het nieuwe land wacht Sara op haar kindje, maar het komt niet. Daarom grijpt Sara zelf in; zij stelt voor dat haar slavin Hagar dan maar met Abraham moet slapen. Dan krijgen ze toch nog nageslacht. Ismael wordt geboren, zoon van Abraham en Hagar.

Al duurt het heel erg lang en zijn Abraham en Sara inmiddels bejaard, God houdt zich aan zijn woord en Isaak wordt geboren, zoon van Abraham en Sara. Isaak betekent ‘God lacht’.

 

De ster van de week is……

Elsa is de ster van de week. Zij zal dinsdag vertellen aan de klas welke spulletjes ze in de ik-koffer heeft gedaan. En haar een beetje kennende….weet ze dit heel goed aan haar klasgenoten te vertellen! Ook geven we Elsa allemaal een compliment en schrijven deze op een ster. De hele week kunnen we Elsa zien op de ster van de week en haar complimentjes geven.

 

Computergebruik

De afgelopen week is alle kinderen geleerd hoe ze kunnen inloggen op de schoolcomputer en naar welk programma ze moeten gaan om te leren lezen met zoem. Ieder kind heeft zijn/ haar naam gekoppeld aan een plaatje. Velen weten nu hoe het moet en willen dolgraag computeren. Helaas denken de computers daar anders over….ze lopen geregeld vast en moeten dan opnieuw opgestart worden. We hopen dat hier gauw verbetering in wordt gebracht, want dit werkt een beetje frustrerend….

 

Leren lezen

De komende week leren wij 2 nieuwe letters: de b en de oo. We leren woorden met deze nieuwe letters lezen en maken woorden met de b en de oo. Geregeld hebben we een letter- en woorddictee m.b.v. de letterdoos. Dit gaat al erg goed. Er komt nu ook al een zinnendictee bij. Dit doen we klassikaal. Zelfstandig werken doen we al erg goed met hulp van het boekje ‘veilig gespeld’ en ‘veilig en vlot’. Met hulp van veilig gespeld leren wij woorden goed spellen en met veilig en vlot leren we woorden goed en vlot lezen. Knap hoor hoe de kinderen hier mee bezig zijn!

Met veilig en vlot lezen we de bladzijden met de b en de oo onder aan de pagina. Lezen jullie deze bladzijden thuis ook?? Veel succes!

 

Schrijven

We gaan onze nieuw geleerde letters ook leren schrijven in woorden en in een zin. Het schrijven van de letters sluit naadloos aan bij het leren lezen van de letters. Dat is heel prettig. De kinderen leren vlot omdat een letter een groot deel van de dag centraal staat, zowel bij lezen als bij schrijven.

 


Rekenen

Tijdens de rekenlessen gaan we aan de gang met het splitsen t/m 10. We doen dit met behulp van fiches en een beker, maar bijvoorbeeld ook met een kralenliniaal. Op plaatjes is het totaal aantal fiches aangegeven. De kinderen zien enkele fiches liggen en het andere deel ligt onder een beker. Aan hen de taak erachter te komen hoeveel fiches er onder de beker liggen. De kralenliniaal is een hulpmiddel om te splitsen. De kinderen weten deze liniaal goed te gebruiken.

 

Knutselen

We knutselen aan een mooie klok. We hebben de wijzerplaten al klaarliggen. Nu de rest nog, maar dat is nog wel een klus. We hopen dat ze, wanneer ze klaar zijn, een mooi plekje in ieders huis krijgen! Deze klok past mooi bij ons thema van leren lezen; dag en nacht/ tijd/ donker en licht.

 

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek start aankomende woensdag 5 oktober. Op het moment van schrijven zoeken we nog opa’s en oma’s om voor te lezen aan een groep kinderen. Kent u een opa en/of oma die het leuk vindt om voor te lezen aan een groep kinderen? Laat het ons horen!

 

Juf Saskia werkt deze week van maandag t/m donderdag. Vrijdag sluit Juf Mandy de week in groep 3.

 

Allemaal een heel fijn weekend, Juf Saskia en Juf Mandy

 

 

week 39

 

Trefwoord

Het thema van deze nieuwe week is ‘veranderen’. We veranderen wanneer we onderweg zijn. Ook  veranderen wij omdat we ouder worden. Je kunt ook veranderen door een ander. Om wat een ander vindt kun je bij jezelf nagaan of jij het daarmee eens bent en op deze manier veranderen van mening. God beloofd ook verandering. Abraham wil graag een kindje voor hem en Sara. God heeft hem een goed land beloofd. Dit heeft hij gekregen. Maar de andere belofte van God, een kindje, is nog niet gekomen…

 

Rekenen                                                                                                                                                                         

26 september starten we met rekenen in blok2. We maken deze week kennis met verschillende betekenissen van getallen en… het 5 euro biljet wordt geïntroduceerd. Vervolgens gaan we bedragen samenstellen met 1, 2 en 5 euro. Op vrijdag is de herhalingsles waarin we de rekenoefeningen van de afgelopen dagen oefenen en herhalen.

 

Leren lezen

We hebben de beestenboel in de klas opgeruimd en plaats gemaakt voor een nieuwe thematafel dat past bij thema 2. Het thema is ‘dag en nacht’. Er liggen al enkele voorwerpen op de thematafel maar daar kan uiteraard nog meer bij. Heeft u of heeft uw kind leuke materialen die passen bij het thema, neem het mee om te laten zien. Graag voorzien van naam. Bij dit thema hebben we het over dag en nacht, donker en licht, maar ook over tijd; Klokken, wekkers, horloge, kalender. Woorden als gisteren, vandaag, morgen, overmorgen. Ook de ochtend, middag, avond en nacht met daarbij bijvoorbeeld de eetmomenten (ontbijt, lunch, avondeten) zullen ter sprake komen.

 Cijfers schrijven

We schrijven de cijfers 5 en 6 en herhalen deze vervolgens.

 

Letters schrijven

We leren de ‘n’ schrijven in woorden en in een zin. Vervolgens komt de letter ‘t’. Deze gaan we eerst leren en vervolgens oefenen in woorden en in een zin. En dan de letter ‘ee’. Ook deze letter leren we eerst schrijven om vervolgens te oefenen.  Alle andere letters worden ook herhaald in het schrijfschrift bij het schrijven van woorden of een zin.

 

Klassenhulpen

Gijs-jan en Dominique zijn de klassenhulpen deze week. Veel succes!

 

Allemaal een hele fijne week gewenst! Groet van de juffen

 

 

 

Feest in groep 3, Juf Mandy is jarig!

 

Vrijdag 23 september vierde Juf Mandy haar 32e verjaardag met de kinderen van groep 3. We begonnen in de gymzaal. Vele kinderen kwamen verkleed binnen; we hadden heksen, clowns, een spiderman, prinsessen en nog vele andere mooie creaties. Tijdens de gymles deden we 2 spelletjes. Halverwege de tijd wisselden we van kant en zo speelden we de ‘stoelen’ (=hoepels) dans. Als opwarmertje gingen we in een kring staan met de handen vast. Nu was het de bedoeling dat de hoepel de kring rond zou gaan, maar we mochten onze handen niet loslaten. Dat betekende dat we ieder met ons hele lichaam door de hoepel moesten. Hier was een goede samenwerking voor nodig. Het tweede spel was een tikspel over een kok die allemaal groenten in zijn soep wil doen.

 

Na de gymles liepen we naar school en daar aangekomen zagen we de slingers hangen, stonden de stoelen in de kring en hoorde/ zag ik dat iedereen een cadeautje had meegenomen. Juf werd, met een doos met knutselmateriaal, door de kinderen naar de gang gebracht. Zo konden de kinderen allemaal hun cadeautje verstoppen. Bij terugkomst in de klas kon juf met hulp van de kinderen alle cadeautjes vinden. Het varieerde van heerlijke geurende zeepjes tot douchegel en chocolade, mooie eigen gemaakte tekeningen en knutsels en prachtige bloemen. Wat ben ik verwend!!! Via deze weg wil ik iedereen heel hartelijk bedanken!

 

Na een lekker cakeje/ eierkoek met een beetje slagroom en een pakje drinken, hebben we heerlijk buiten gespeeld. Het was prachtig weer! Een enkeling maakte van stoepkrijt een mooie tekening op het plein. Anderen duikelden op de rekstok of deden voetje van de vloer bij het klimtoestel. Allemaal vermaakten we ons prima!

 

Maar….we wilden ook binnen nog het feestje verder vieren. We speelden plaatjes BINGO. Op onze BINGO kaart stonden 16 vakjes met feestelijke afbeeldingen. Wanneer een afbeelding op het digibord verscheen, en hetzelfde plaatje stond op de kaart, dan mochten de kinderen er een tum tum snoepje op leggen. We speelden eerst voor een horizontale rij van 4 plaatjes, daarna nog een keer voor een rij maar nu verticaal en tot slot voor de volle kaart. Natuurlijk horen daar ook prijzen bij wanneer je BINGo hebt gehaald. Alle kinderen hadden tegelijk Bingo en mochten een prijs uitzoeken.

 

Vervolgens hebben we nog even met het gekregen prijsje of met het speelgoed in de klas gespeelt. Al gauw was het tijd alle tafels weer goed te zetten in groepjes en de tassen te pakken en alles erin te leggen. Een enkeling bracht nog even een bezoekje aan de bibliotheek en na een klein filmpje van 5 minuutjes begon het weekend om 12.00 uur. De ochtend is omgevlogen!

 

Nogmaals allemaal heel erg bedankt voor de gezellige morgen, de vele felicitaties ook van ouders, opa’s en oma’s en natuurlijk alle kinderen. Alle cadeautjes hebben intussen een mooi plekje in huis gekregen. Ik ben er heel erg blij mee!

 

 

Vriendelijke groet Juf Mandy

 

 

 

week 38

 

Belangrijke mededeling:

Aankomende dinsdag 20 september is er geen gymnastiek voor groep 3 i.v.m. onderhoud in de sporthal.

U kunt uw kind gewoon op school brengen.

 

 

We gaan in groep 3 als een trein! Iedere dag rekenen we, maken we oefeningen in diverse schriften, leren we letters en woorden lezen en schrijven we op ons allermooist in het schrijfschrift. We hebben nu al 9 letters! geleerd; i, k, m, s, p, aa, r, e, v. Controleert u nog even of ze ook alle negen in het letterdoosje thuis zijn gestopt?

 

Afgelopen dinsdag 13 september hadden we onze informatieavond. Fijn dat u er was! Juf Saskia heeft veel vertelt over het reilen en zeilen in groep 3 en veel laten zien waar de kinderen dagelijks mee te maken krijgen. Mocht u deze avond verhinderd zijn geweest, dan kunt u altijd nog even langs komen bij Juf Saskia of Juf Mandy. Ook zou u een andere ouder kunnen vragen naar de informatie. Belangrijk is te weten dat deze website wekelijks een update krijgt en dat u hier veel actuele informatie terug kunt lezen. Houd de website dus in de gaten!

 

De komende week lezen we het leesboekje van kern 1 uit, zo ook het veilig en vlot boekje welke de kinderen thuis ook hebben. Er volgt komende week een toets om te kijken hoe goed de kinderen de woorden van kern start en kern 1 beheersen. De resultaten van deze toets krijgen de kinderen mee naar huis. We herhalen de komende week om vervolgens op donderdag te starten met kern 2, de gele kern! Informatie over deze kern kunt u vinden onder het kopje ‘veilig leren lezen KIM-versie, kern 2´.

 

We schrijven komende week de v in woorden en zinnen in ons schrijfschrift en zullen ook de cijfers 4 en 5 leren schrijven. In het oefenboek oefenen we de letters die we gehad hebben zodat ze niet vergeten worden. Donderdag schrijven we de nieuwe letter, de n.

Ook maken we de eerste rekentoets en vervolgens gaan we nog enkele dingen herhalen/ verrijken. De toets gaat over splitsen t/m 10, de getallenrij t/m 10, meten met een kralenliniaal en het splitsen van blokken. (Er zitten 9 blokken in een doos. Je ziet naast de doos 5 blokken liggen. Hoeveel blokken liggen dan nog in de doos?)

 

De kinderen kleuren aan delen van de letterboom. Deze eerste platen worden op een poster geplakt. Met elkaar vormen ze, samen met nog vele andere postertjes, een grote letterboom waarop alle letters staan die de kinderen geleerd hebben. De grote posters liggen binnenkort bij binnenkomst klaar, zodat u hem mee kan nemen naar huis. Geeft u de poster een mooi plekje aan de muur/deur?? Regelmatig zal uw kind een deel van de boom meenemen om toe te voegen aan de poster.

 

Het thema van trefwoord is de komende week ‘onderweg’. Abraham, Sara en Lot zijn aangekomen in een nieuw land. Het is er mooi, er is groen gras voor de schapen. Maar er is niet genoeg plek voor alle schapen. De herders van Abraham en de herders van Lot maken ruzie. Dan zegt Abraham tegen Lot dat hij mag kiezen. Kiest hij het groene land of het ruigere land, dat er dor uitziet. Wat zal Lot doen: blijven of verdergaan?

 

Lars zal dinsdag de ik-koffer weer meenemen naar school met zijn mooie spulletjes erin. We zijn erg benieuwd wat jij in de koffer gaat leggen. Lars is de komende week ook de ster van de week! Wat maakt Lars bijzonder? Wat vinden we leuk, grappig, mooi, gezellig aan Lars?

 

Iedere vrijdag kunnen de kinderen van groep 3 vanaf half 12 boeken ruilen. De boeken die ze nieuw kiezen mogen ze 3 weken in huis hebben. Als de boeken al eerder geruild mogen worden van uw kind omdat ze uit zijn, dan kan uw kind de betreffende boeken weer mee naar school nemen. Deze leveren ze in en daarvoor in de plaats kunnen ze weer nieuwe kiezen. Levert uw kind niets in, dan kiest het ook geen nieuwe. Uw kind mag maximaal 3 boeken lenen.

 

 

 

De kinderen hebben 16 september een uitnodiging gekregen voor Juf Mandy haar verjaardagsfeestje op vrijdag 23 september a.s. We beginnen in de sporthal en vieren het feest verder op school. Gymtas meenemen, maar fruittas thuislaten. De kinderen mogen verkleed komen! Ik kijk uit naar deze gezellige dag en ik hoop de kinderen ook!

 

De komende week werkt Juf Saskia van maandag t/m donderdag. Juf Mandy is er vrijdag want een verjaardag vieren van de juf zonder juf….dat gaat niet….

 

 

 

Allemaal een fijn weekend en een mooie week gewenst.

Groet van de juffen

 


thematafel Beestenboel

 Week 37

 

We zijn al 2 weken naar school. Het lijkt al veel langer… Na 1 dag ken je de namen van alle kinderen en na 2 weken weet je wat de kinderen leuk vinden, wat ze moeilijk vinden en waar ze heel goed in zijn.

 

We zijn vlot door de start kern van veilig leren lezen gefietst. De kinderen hadden in groep 2 al kennis gemaakt met de letters die in de start kern aan bod kwamen. Dat betekent dat we nu al zijn aangekomen bij kern 1, met het thema ´Beestenboel´. We hebben een leuke thematafel gemaakt met vele spullen erop. Een beestenboel is het in ruime zin: dieren van de boerderij, huisdieren, dieren uit de dierentuin, maar ook dieren met haren, met veren, dieren uit een ei, etc. Veel om over te praten en te leren. Wanneer de kinderen zelf spulletjes hebben, passend bij het thema, dan mogen ze het gerust meenemen om te laten zien.

 

De kinderen hebben de i, k, m, s, p en aa leren lezen en schrijven. Maandag komt daar de r bij. U heeft de afgelopen week informatie ontvangen over kern 1. De kinderen lezen nu ook uit een veilig en vlot boekje en maken woorden m.b.v. het veilig gespeld boekje. We hopen dat u met veel plezier samen met uw kind de letters en woorden oefent.

 

We zijn druk bezig met de verjaardagskalender. Ik kan verklappen dat het goed past bij een gekke beestenboel!

 Deze woorden kennen we al!

Komende dinsdag zal Merle haar spulletjes laten zien uit de ik-koffer. We zijn razend benieuwd. Het is leuk om de kinderen op deze manier te leren kennen. Zowel voor ons als leerkrachten als voor de kinderen is het erg leuk. De ster van de week is deze week ons klaslokaal. Wat vinden we leuk aan ons lokaal?

 

close-up thematafelLars en Erlijn zijn komende week klassenhulp. Als klassenhulp help je de juf bij het uitdelen en opruimen van materialen en vele andere klusjes.

 

Komende dinsdag en vrijdag hebben we weer op de gewone tijden gymnastiek. We verwachten de kinderen op dinsdag en vrijdag tussen 8 uur en 8.10 uur bij de sporthal. De juffen zullen zorgen dat ze op tijd zijn. Juf Mandy was in de eerste week al door de kinderen bestempeld als gymnastiek juf, maar dit liep de afgelopen week even in de soep. Juf Saskia werkte dinsdag voor juf Mandy (en zal dit nog 5x gaan doen om de week) en vrijdag was er geen gym vanwege gymcaroussel. Komende week is alles weer normaal!

 

We hoorden vrijdag het verhaal van de toren van Babel. Mensen bouwden met elkaar een stad en een hele grote toren. God wilde graag dat de mensen zich zouden verspreiden en niet allemaal bij elkaar zouden wonen in zo’n grote groep. Daarom liet hij de mensen plots een andere taal spreken. Ze verstonden elkaar niet meer. Groepen mensen verlieten de stad en lieten de toren onafgemaakt achter. We leerden hierbij een leuk lied:

 

Moet je horen

Moet je horen

Babel bouwt een babbeltoren

Steen voor steen

Hoger, hoog

Hoger dan de regenboog.

 

Komende week horen we het verhaal van Abraham. Hij gaat op weg naar een nieuw land. God heeft hem een groot nageslacht beloofd. Of dit gaat gebeuren en waar hij naar toe gaat….dat horen we de komende week.

 

Afgelopen vrijdag hebben alle kinderen uit groep 3 boeken gezocht in de bibliotheek. Dit ging niet helemaal volgens het tijd-schema; Het was al laat toen de kinderen uit school kwamen. We hebben ervan geleerd en een oplossing voor gevonden zodat alle kinderen een volgende keer rustig kunnen zoeken naar een leuk boek. Ze mogen de boeken 3 weken in huis hebben.

 

Tot slot willen we u graag uitnodigen voor de informatieavond, aankomende dinsdag 13 september om 19.00 uur. U hoort en ziet veel dingen uit groep 3. Daarnaast is er ook de mogelijkheid zelf te kijken en vragen te stellen. Iedereen is van harte welkom. Komt u ook?

 

Vriendelijke groet, de juffen

 

 

Week 36

 

Het nieuwe schooljaar is bijna een week van start. Geweldig om te zien hoe enthousiast alle kinderen zijn om te leren en bezig te zijn in groep 3! Ze hadden en hebben er allemaal zin in. Na een aantal kennismakingsspelletjes zijn we gestart met het leren lezen. 

We kennen aan het einde van deze eerste week de woorden ik, kim en sim. Dat betekent ook dat we nu al 4 letters kennen: de i, k, m en s.

Fantastisch toch?!

We hebben dinsdag allemaal een letterdoosje gemaakt met bovenop de deksel ons bijtje 'Zoem'. In het letterdoosje sparen we thuis de letters die we geleerd hebben. Zodra er weer een letter is bijgekomen krijgen de kinderen deze mee naar huis. Als het goed is, zitten er dit weekend 4 letters in. Hiermee kunt u flitsen, woorden leggen, spelletjes doen, etc. Kinderen hadden zelf ook al ideeen, bijvoorbeeld het maken van een memory door de letters dubbel te maken en op de kop te leggen. Geweldig idee!

 

We zijn deze week begonnen met het schrijven van de i. Dat ging erg goed. Maar...toen kwam de k. Deze was toch wel erg moeilijk. Vrijdag leren we de letter m schrijven. Dit zal ongetwijfeld beter gaan dan de k. We blijven veel herhalen!

 

Thijmen heeft dinsdag de ik-koffer mee naar huis gekregen. In de ik-koffer komen 5 voorwerpen die echt bij je passen. Welke dingen zeggen iets over het kind? Nadat eerst juf hem had gevuld met 5 voorwerpen die bij haar passen en hierbij vertelt heeft, is iedere week een andere leerling aan de beurt om over zichzelf te vertellen. We kijken uit naar de voorwerpen van Thijmen aankomende dinsdag. 

Merle is deze week de ster van de week. We hebben Merle mooie complimenten gegeven en deze ook opgeschreven. Deze ster hangt in onze klas en stimuleert het zeggen van aardige dingen tegen elkaar. 

 

We kennen een erg leuk lied met elkaar. Misschien heeft u hem al gehoord. Anders weet uw kind hem vast wel voor te zingen:

 

We gingen met een zucht

al boven in de lucht. 

We zaten zo gezellig in een schuitje.

En niemand kon ons zien

we hadden pret voor tien. 

Leve de zeppelin!

 

 

Gymcarrousel:

Van meester Danny hebben we de data voor gymcarrousel ontvangen voor het komende schooljaar. 

In de week dat er gymcarrousel is, is er op vrijdag geen gymnastiek voor groep 3. 

Op de volgende data is gymcarrousel:

8 september      (9 sept. geen gym)

6 oktober           (7 oktober geen gym)

10 november     (11november geen gym)

8 december       (9 dec. geen gym)

19 januari         (20 jan. geen gym )

16 februari        (17 febr. geen gym)

23 maart          (24 mrt. geen gym)

18 mei               (19 mei geen gym)

22 juni              (23 juni geen gym)

 

 

Informatieavond

13 september nodigen wij jullie van harte uit om de informatieavond bij te wonen in groep 3. Het is fijn elkaar te ontmoeten. Daarnaast is het prettig om te zien en te horen waar uw kind mee bezig is en wat het dit schooljaar allemaal gaat leren en met welke materialen. De avond begint om 19.00 uur. Graag tot dan!

 

Allemaal alvast een goed weekend gewenst!    hartelijke groet, Juf Saskia en Juf Mandy