Maart en april 2017

 

Het muziekproject stond in de maanden Maart en April centraal in groep 5. In Corpore gaf 6 weken lang les op maandagmiddag in slagwerk en blaasinstrumenten. De groepen waren erg enthousiast en de resultaten verbluffend. Op maandag 3 april was het afsluitende optreden in de sporthal. Er was veel belangstelling en het was een daverend succes!

 

Op 9 Maart was er de herdenking bij het Joods Monument, waar de leerlingen eigen gemaakte gedichten voorlazen. Een indrukwekkend gebeuren.

 

Dinsdag 4 maart hadden we een speurtocht in de bibliotheek in Delfzijl, georganiseerd door Fabien. Fabien is onze schoolschrijver.

De leerlingen moesten foto's opzoeken en daarbij opdrachten maken waarna een zin ontstond. Aan het einde van de opdrachten werd met de gevonden zinnen een gedicht gemaakt. Er zaten mooie gedichten bij.

 

Bram vertelde in de klas dat er bij hem jonge geitjes waren geboren, dus op vrijdag 31 maart gingen we op pad naar de geitjes! Bram heeft er een korte spreekbeurt over gehouden en uiteraard mochten we de geitjes bewonderen. We hebben namen bedacht voor de geitjes zodat deze voortaan niet meer naamloos door het leven hoeven gaan...

 

Op 13 April hebben we Pasen gevierd op school. Het was een viering met verschillende verhalen en liedjes, hierin stond centraal: Voor wie zou jij kunnen opstaan? Wie zou je kunnen helpen? Een prachtig thema, waarbij de kinderen allerlei voorbeelden konden bedenken. Hierna gingen we gezellig knutselen met elkaar in de klas, waarbij de ouderraad leuke dingen voor ons had bedacht. Aan het einde van de dag werden we ook nog eens verwend met en een lekkere lunch. Het was een gezellige dag!

 

 

 

Januari en februari 2017

 

Inmiddels hebben we de citotoetsen weer achter de rug, en ook de rapporten zijn mee naar huis. U heeft kunnen zien en horen hoe het met uw kind gaat in groep 5. Wij zijn trots op ze!

De afgelopen periode zijn er veel zieken geweest. Allerlei griepjes deden de ronde. Veel kinderen hebben daardoor wat dagen gemist. We hopen dat dat de komende periode wat beter zal gaan, en dat we in gezondheid van het mooie lenteweer kunnen gaan genieten.

Inmiddels is ook de wekelijkse gymles met meester Danny gestart. Erg fijn dat we hier toch een vakleerkracht voor hebben 1 keer per week. De kinderen vinden de lessen erg leuk.

Ook zijn we begonnen met de boekbesprekingen. Tot nu toe hebben we hele leuke boeksbesprekingen gezien, met zelfs 1 over een Engels kinderboek. Best spannend hoor, zo'n boekbespreking .Ga daar toch maar even staan! Ze doen het knap!

Zoals u in de nieuwsbrief hebt kunnen lezen zijn we begonnen met Taakspel. Hiermee leren de kinderen taakgericht en zelfstandig te werken. De resultaten zijn tot dusver positief. Het zelfstandig werken gaat al erg goed. We gaan nu oefenen met het goed meedoen in instructiemomenten. 

Op dinsdag 31/1 hebben we als school de audit gehad, waarbij er ook 2 mensen bij ons in de klas kwamen kijken. Ze waren onder de indruk van het enthousiastme van de groep bij de taalles. Dat is toch een mooi compliment!

De schoolschrijver is inmiddels ook begonnen op onze school. De leerlingen waren direct erg enthousiast, ze zijn fanatiek aan het schrijven geslagen. Er komen mooie verhalen voorbij!

 

November en December 2016

 

In november hebben we gewerkt aan het project : "Feest!". Ieder kind heeft in een schoenendoos zijn eigen feest verbeeld. Dit met prachtig resultaat! We hebben een overzicht gemaakt van alle feesten die er zijn en deze verdeeld over de maanden van het jaar. De kinderen hebben een verhaal geschreven over "je lievelingsfeest" en hierbij getekend. Samen met Els van het Ivak zijn er slingers gemaakt rondom het thema "Sint". Aan het einde van het project hadden we een spetterende afsluiting met ons lied : "Uitstapje"en een demonstratie van de slingers.

Voor 11 november hebben we een lampionnencircuit gedaan. Zo kon iedereen een lampion naar keuze maken.

De Sinterklaasviering op 5 december was voor onze groep voor het eerst met lootjes trekken en gedichten en surprises. Dat was best spannend! We hebben een hele gezellige morgen gehad, een leuk sintspel afgewisseld met het uitpakken van e kado's. Er zaten prachtige surprises en gedichten bij en ook de Sint bracht ons nog even een bezoekje.

Kerst hebben we gevierd met een kerstontbijt en een kerstwandeling in het donker. We gingen in groepen langs verschillende situaties uit het kerstverhaal. Onderweg was er nog een lekker broodje knakworst, en bij terugkomst op school live muziek met een heerlijk glaasje warme chocolademelk. Op woensdag hebben we in de klas een leuke kerstquiz gedaan.

De laatste vrijdag voor de vakantie was het afscheidsfeest vor juf Suze. We wensen haar veel plezier en geluk in Amsterdam.

 

Fijne feestdagen, een hele fije vakantie, en alle goeds voor het nieuwe jaar!

 

Mirjam, Evelien en Irene

 

 

 

Oktober 2016

 

We blikken terug op de maand oktoberWe hebben de Kiva aftrap gehad. Dit werd officieel onder de aandacht gebracht met een prachtig Kiva-lied, gezongen door een aantal juffen. We wisten niet wat we zagen toen de juffen hun lied startten zingend door een aantal pilonnen! Iedere groep had een belangrijk woord wat past bij een fijne school. Twee leerlingen uit iedere groep mochten dit om de beurt naar voren brengen. De woorden hangen op het toneel. Na afloop was er voor alle kinderen kinderchampagne in de klassen!

Verder hebben we de Kinderboekenweek gehad, met als thema "Oud en jong"waarbij opa's en oma's in het middelpunt van de belangstelling stonden. De week is gestart met een voorstelling van het Ivak in de gymzaal. Dit ging over weerhuisjes, weerpraatjes, met veel grapjes daarin. Veel opa's en oma's kwamen voorlezen of vertellen over vroeger. Nogmaals hartelijk dank hiervoor! Ook hebben we veel creatieve werkjes gemaakt over dit thema. We hebben een stripverhaal gemaakt en opa's en oma's geknutseld. Ook hebben we in een werkboekje gewerkt met daarin opdrachten over opa's en oma's. We hebben allemaal een verhaal geschreven over bijzondere opa's en oma's. Hierbij mocht ook een prachtige illustratie gemaakt worden. Het mooiste verhaal werd per klas bekroond met een Zilveren Griffel. In onze groep was Tom de gelukkige winnaar. Van harte Tom! Ook de mooiste illustratie werd beloond, dit met een Gouden Penseel, gewonnen door Yasmine. Yasmine ook van harte! De Kinderboekenweek werd afgesloten met de tentoonstelling voor ouders, met daarna een welverdiende herfstvakantie!

 

Verjaardagen Juf Mirjam en Juf Irene

 

Vrijdag 7 oktober was het zover, het verjaardagsfestijn kon van start gaan. Na jaren van spelletjes op school was het tijd voor een keer een andere invulling. In het verleden heb ik al verscheidene malen mijn verjaardag elders gevierd. Het natuurmuseum in Groningen was daar heel geschikt voor evenals het zeeaquarium in Delfzijl. Helaas zijn beiden gesloten dus moest wat anders gezocht worden.

Na wat graven in het geheugen wist ik dat ik ook al eens een ontbijt bij de Hema had geregeld met een groep leerlingen in Delfzijl en dit was een groot succes.Dus maar weer een telefoontje gepleegd en geinformeerd of de Hema wederom bereid was om een groep te ontvangen.

Dit bleek gelukkig het geval en een afspraak was gauw gemaakt.

Tijdens de informatie avond ouders benaderd om te rijden en ook dit bleek geen probleem. Wel dook de vraag op of er misschien nog meer te doen zou zijn op die morgen.

Een paar ouders gingen informeren en uiteindelijk leidde dit tot het volgende uitdagende programma van die dag.

 

9.15 u ontbijt bij de Hema

10.00 u bezoek aan het nautisch centrum in de Farmsumerhaven waar de zgn Waarschepen gebouwd en gerepareerd worden

11.00 u bezoek aan de zeekadetten op het marine schip

 

En wat hebben we genoten die dag!!!! Het ontbijt was grandioos, alles stond al voor ons klaar bij binnenkomst en het was reuze gezellig zo tussen de andere gasten in.

De rondleiding bij de Waarschepen was ook heel interessant en de kinderen hebben hun ogen uit gekeken. Maar niet alleen de kids waren geboeid, het kostte veel moeite om na afloop alle ouders weer mee te krijgen.

Daarna als afsluiting het bezoek aan het voormalig marine schip van de zeekadetten. We mochten tot onze grote verbazing echt op het schip en ook overal op en in. Super was dit, de kinderen vonden het geweldig en dat was het ook.

Een zeer geslaagde ochtend dus waar ik de ouders die mee waren als begeleiding hartelijk voor wil bedanken. Ook die ouders die het programma nede hebben mogelijk gemaakt.

Iedereen bedankt voor alle mooie cadeau's die wij mochten ontvangen. Geweldig verwend zijn we beiden.

 

Mirjam

 

Zie verder nog de leuke foto's die meester Roeland ervoor ons heeft opgezet !

 

 

 

 

 

 

September 2016

 

Aan het eind van deze maand kijken we terug op een heleboel fijne dingen. We zijn inmiddels gewend aan het nieuwe lokaal, al blijft het nog wel af en toe stoeien met de ruimte en het lawaai. We zijn gewend aan juf Evelien en de "nieuwe"leerlingen Bram en Melanie. We vinden het fijn dat ze bij ons in de klas zijn. 

Het nieuwe logo van de school is inmiddels onthuld, en vanaf nu zijn we officieel samen 1 school: de Kronkelaar. We leren via allerlei, soms kronkelige wegen, en mogen samen met elkaar, en toch ook op onze eigen manier groeien.

De taalmethode is nieuw en best pittig. We doen nog veel opdrachten gezamenlijk. Het is wel een methode die erg leuk is van opzet, en met leuke thema's. Er zitten praatlessen in, en veel opdrachten waarbij de kinderen in tweetallen moeten samenwerken.

Het ruilen van de biebboeken gaat prima. Er wordt flink gelezen en binnenkort kunnen we starten met de boekbesprekingen!

We hebben veel rekenspelletjes gedaan: We hebben de tafels geoefend in wedstrijdvorm, een kaarstpel met erbij-sommen in groepjes gespeeld, dobbelsteen yathzee gedaan.. Al spelend leren we!

Ook met Kiva en Trefwoord zijn er al leuke spelvormen voorbijgekomen: het overeenkomstenspel, een bingo t.a.v. kenmerken, levend memory, de driehoek over vriendschap, er zijn gedichten voorbijgekomen en toneelstukjes over respect gespeeld. Erg leuk om te zien.

Met gym hebben we al een keer het gymcarousel van meester Danny gehad, toen hebben we het frisbee-spel gespeeld. Verder hebben we air-hockey, slagbal en een overloopspel gespeeld. Volgende week, op 6 okt. hebben we weer een les van meester Danny.

Vanaf nu gymmen we ook weer met toestellen op de maandag.

We hebben onderwijsassistente Irene Krol ook welkom mogen heten in onze groep. Zij biedt ons hulp bij allerhande activiteiten. Ze geeft individuele hulp aan leerlingen of zorgt voor extra hulp aan een groepje kinderen. We zijn dan ook heel blij dat ze er is.

 

 

 

Start schooljaar

 

We zijn alweer een paar weekjes op school.

Wat fijn om te horen dat iedereen een goede vakantie heeft gehad.

We hebben de afgelopen weken alweer hard gewerkt. Naast rekenen, taal en spelling werken we ook aan andere dingen. De eerste weken besteden we extra tijd aan groepsvormende spelletjes en bespreken we hoe we met elkaar graag willen hoe het in de klas gaat. Hoe gaan we met elkaar om? Kennen we de regels nog? Ook Kiva sluit hierbij aan. Met deze nieuwe methode komen spelenderwijs de sociale onderwerpen aan de orde.

Verder leren we met aardrijkskunde hoe het kan dat het regent, leren we met Nieuwsbegrip actuele onderwerpen begrijpen, kiezen we uit de kieskast en werken we aan de weektaak..Genoeg te beleven!

We maken er met elkaar een goed, gezellig, leerzaam en fijn schooljaar van!