14 februari 2017

Betreft: de leeskoffer

Beste ouders/ verzorgers,

Alle leerlingen van groep 3 hebben de ik-koffer mee naar huis gekregen. Iedere week heeft een leerling aan de klas verteld over zichzelf m.b.v. de meegebrachte voorwerpen. Daarmee zijn we aan het einde gekomen van de ik-koffer.

Maar….

We merken dat de kinderen het erg leuk vinden om iets voor de klas te vertellen, te laten zien, voor te lezen o.i.d. Daarom beginnen we na de voorjaarsvakantie met iets nieuws: de Leeskoffer

Je hebt een koffertje, je kiest een boek en samen vormt dit de leeskoffer.

en

Uw kind kiest thuis een boek. Dit mag een leesboek zijn, maar ook een sprookjesboek, een informatief boek, een moppenboek o.a. Uw kind kiest  zelf een spannend, leuk of grappig stukje uit het boek. Kies een stukje dat de andere kinderen aan zal spreken. Vervolgens mag uw kind voor de klas dit stukje voorlezen. Denk eraan dat dit niet langer dan 5 minuten is. Uw kind mag afsluiten met een vraag aan de klas om te achterhalen of de kinderen goed geluisterd hebben naar datgene dat is voorgelezen.

Het moment van lezen voor de klas ziet er ongeveer als volgt uit:

- Uw kind laat het boek zien.

- Wat is de titel van het boek?

- Wie is de schrijver/ schrijfster van het boek?

- Waarom heb je dit boek gekozen?

- Voorlezen van het gekozen stuk. Ongeveer 5 minuten.

- Kies een vraag om erachter te komen of de leerlingen goed geluisterd hebben.

Veel succes!

Juf Saskia en Juf Mandy

Ster van de week

Ieder week staat er een kind centraal in de klas. Dit kind neemt op dinsdag de 'ik koffer' mee naar school. In deze koffer heeft het kind 5 voorwerpen van zichzelf gestopt. Voorbeelden zijn: lievelingsknuffel, speelgoed, boek, sportartikel oid. Het kind verteld voor de klas iets over de spulletjes dat het heeft meegenomen.

Hierna kunnen de klasgenoten iets over de spulletjes vragen.

Het kind dat de ik koffer heeft meegenomen is deze week ook de "ster van de week". Op een kartonnen ster worden positieve dingen over het kind geschreven. Iedereen in de klas zegt iets over het kind en dit wordt dan op de ster geschreven. Aan het eind van de week krijgt het kind de ster mee naar huis en wordt een ander kind gekozen voor de volgende week. Op de ster staat ook een foto van het kind. De ster hangt de hele week in de klas op een centraal punt. Zo kan iedereen zien wie de ster van de week is.