Terug

'WO2 Dichterbij'

 

Vandaag (14 april) deed groep 7/8 mee aan het project 'De Tweede Wereld Oorlog dichterbij'. Hiervoor moesten we naar de Molenberg in Delfzijl. Het programma bestond uit een aantal onderdelen. Een gesprek met een ooggetuige, historische filmbeelden van de oorlog in Groningen, een stadswandeling waarbij een gids vertelde over bijzondere plaatsen van Delfzijl m.b.t. de oorlog en een bezoek aan het muzeeaquarium waar een tentoonstelling te zien was over de oorlog in de regio Delfzijl.

 

Het gesprek met de ooggetuige was erg interessant. Deze mevrouw vertelde over hoe zij als klein meisje de oorlog had beleefd. Ze vertelde over de komst van de Duitsers, dat ze bij hun werden ingekwartierd, hoe ze moesten schuilen voor de bommen, hoe ze hun huis verloren... Het was een erg bijzonder en tastbaar verhaal met een vleugje Groningse humor. Daarna kregen we de film te zien over Groningen in oologstijd. Dit was een 'stomme' film, er zat geen geluid bij. Een meneer gaf uitleg bij de beelden. We zagen hoe de mensen omgingen met de komst van de Duitsers, hun regels, veranderingen, de herovering en verwoesting van Groningen. Na de film kregen we een rondleiding door het centrum van Delfzijl. We kregen uitleg over sommige gebouwen ten tijde van de oorlog, we kwamen langs monumenten als het Zwaantje. Het gaf Delfzijl inhoud, betekenis en een verleden. Als laatste brachten wij een bezoek aan het muzeeaquarium. In het minutiebunker was een tentoonstelling te zien van de oorlog in de omliggende dorpen. Er was ook een informatiepaneel te zien dat ging over Wagenborgen. Toen kwam de oorlog wel heel dichtbij. Een mooi einde van een volgestopte informatieve ochtend. Het was ook best wel vermoeiend voor de kinderen.

 

Ik denk dat alle informatie even moet bezinken. Na de projectweek beginnen we ook snel met het volgende geschiedenis hoofdstuk dat heel goed aansluit op deze dag. We zullen dan regelmatig teruggrijpen naar het project 'De Tweede Wereld Oorlog dichterbij'. 

 

Klik hier voor de foto's